Zadavatelé brněnské studie věří, že antigenní testy mohou zabránit třetí vlně pandemie koronaviru

Studio ČT24: Jindřich Vobořil k testování na covid-19 (zdroj: ČT24)

Společnost Podané ruce, která v Brně organizuje první test point na covid-19, má první výsledky studie porovnávající  jednotlivé typy testů, kterou si nechala zpracovat. Spolehlivost antigenních je podle ní, při správném použití, více než devadesátiprocentní.  Zástupci  Podaných rukou proto tvrdí, že masivní  antigenní testování by mohlo zabránit třetí koronavirové vlně v Česku.

Veřejný test-point na výstavišti v Brně funguje od začátku minulého týdne, denně odebere několik stovek vzorků od samoplátců. Kapacitu lze ale podle ředitele společnosti Podané ruce Jindřicha Vobořila v případě potřeby a zájmu rychle rozšířit a otestovat třeba třetinu Brňanů. „Sto tisíc lidí jsme schopní otestovat během dvou týdnů, to už by stačilo na to, aby přenos šel k nule,“ uvedl Vobořil.

Ještě před zahájením provozu test pointu zadala společnost studii, která má srovnat výsledky vyšetření lidí, kteří se podrobili laboratornímu PCR testu, rychlejšímu antigennímu testu i testu na protilátky. Zároveň v dotazníku poskytli bližší informace k anamnéze.

Studie pokračuje

Studie zatím stála asi 400 tisíc korun, bude ještě pokračovat. Přesto je podle jejího spoluorganizátora Matěje Hollana jasné, že stát by se měl více zaměřit na levnější a rychlejší antigenní testování, vždy v kombinaci s dalšími metodami. „Když se toto udělá, Vánoce můžeme úspěšně přečkat, můžou být příjemné, bezpečné a můžeme se vyvarovat třetí vlny a dalšího lockdownu,“ řekl Hollan.

Ve studii se objevily dva falešně negativní antigenní testy, v obou případech už pravděpodobně infekce doznívala. Naopak antigenní testy odhalily dva pozitivní lidi, u nichž výsledek v daném okamžiku neprokázaly laboratorní PCR testy.

Podle Vobořila by měl stát přenést kompetence co se týče testování na kraje nebo města, což by podle něj bylo efektivnější. „S tím, že stát bude garantovat proplácení antigenních testů. Už teď ale víme, že je třeba je kombinovat s testy PCR,“ vysvětlil. 

V Brně, které se stalo jakýmsi pilotním místem, by podle Vobořila měly ideálně vzniknout ještě další dva test pointy. „Ještě by to měl být  drive in pro řidiče a mobilní tým pro instituce, firmy nebo divadla,“ řekl a dodal, že pracovníků, kteří by testování prováděli, mají dostatek z řad studentů medicíny a dalších dobrovolníků.

Společnost Podané ruce už dlouhodobě testuje lidi na onemocnění žloutenkou typu C a HIV. „Pracujeme s lidmi, které je obtížné testovat, proto potřebujeme co nejnízkoprahovější centrum. Takové, jaké je teď u brněnského výstaviště,“ řekl Vobořil. Už v létě zajistily Podané ruce pro město Brno testování v domovech sociálních služeb.

Brno bude testovat učitele

Město Brno už antigenní testování používá v domovech pro seniory, plánuje také jejich nasazení ve školách mezi učiteli. Otestovat chce v průběhu pondělního odpoledne všechny učitele prvních a druhých tříd a družináře.

„Chceme předejít opětovnému nekontrolovatelnému šíření viru, proto jsme se rozhodli, že otestujeme všechny pedagogy, kteří budou přicházet do kontaktu s dětmi prvních a druhých tříd,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Pokud bude testovaný pozitivní, musí se dostavit na odběrové místo, kde probíhá testování PCR metodou, která je citlivější, aby se případná přítomnost viru potvrdila,“ doplnil radní města Brna pro školství Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). Školy jsou nyní kvůli epidemii koronaviru uzavřené. Vzhledem k lepšící se situaci se od středy do škol vrátí první a druhé třídy.

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) by uvítala další masivní rozšíření testů, ideálně spolu s jejich hrazením zdravotními pojišťovnami. Důležitá je také ochota lidí nechat se testovat.

„Věříme, že když Brňané budou spolupracovat, je možné nejen ochránit své blízké, ale také výrazně zlepšit situaci v Brně, pokud se týká onemocnění covid-19. V takovém případě je možné chtít po vládě, aby rychleji rušila opatření regionálně na základě epidemiologických opatření, ne plošně a naslepo,“ uvedla primátorka.