V Brně začal fungovat první test point na covid-19. Nabízí veřejnosti antigenní testy

Antigenní testy v Brně (zdroj: ČT24)

U hlavního vstupu na výstavišti v Brně zahájil provoz první český veřejný test point, který lidem nabízí antigenní testování na nemoc covid-19 a také na protilátky. O službu se stará nezisková organizace Podané ruce a stojí pět set korun. Antigenní testy jsou výrazně rychlejší a levnější než testy PCR, které se používají v nemocnicích, jsou ale méně citlivé.

„Budeme realizovat studii na konfirmaci antigenních testů s PCR testy, abychom věděli, jaká je úspěšnost antigenních testů a dokázali lépe pochopit, jak se chovají a jak interpretovat výsledky testů,“ oznámil ředitel společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Zkušební provoz test pointu začal už minulý čtvrtek pro objednané lidi. Testování pro veřejnost začalo v úterý, po schválení hygieniky. „Vše bude nabíhat postupně. Časem ale chceme otestovat tisíce lidí denně, abychom třeba otestovali 30 procent lidí v Brně,“ dodal Vobořil.

Na testy může přijít každý, ideální je objednat se dopředu přes internet. Pět set korun se platí na místě nejlépe platební kartou. „Může přijít ten, kdo si myslí, že by mohl mít koronavirus, ať už kvůli symptomům, nebo kontaktu s nakaženou osobou,“ poznamenal Vobořil.

Výsledek testu je orientační

Výsledek testu je známý za patnáct minut, aby se lidé na místě neshlukovali, mohou odejít domů a do hodiny dostanou SMS s výsledkem a informací, jak dál postupovat. Antigenní testy jsou orientační a slouží pro vlastní potřebu. V případě pozitivního testu je třeba se objednat na PCR test v nemocnici.

Takzvané antigen testy z Jižní Koreje, které společnost Podané ruce používá, dokážou odhalit na čtyři desítky onemocnění, například také žloutenku nebo diabetes. K testování covidu-19 je společnost původně nabízela jen svým zaměstnancům, zájem byl ale daleko větší. Koupilo je i Brno a víc než stovka domovů pro seniory. Hromadně se u Podaných rukou začaly testovat i pracovní kolektivy, i proto se společnost rozhodla nabídnout test všem zájemcům.

Právě rozsáhlejší a častější testování a hlavně následné samotrasování je tím, o co jim jde. „Věříme tomu, stejně jako všichni epidemiologové, kteří s námi spolupracují, že masivní testování může Brnu zásadně pomoci. Když se lidé začnou samotrasovat, tím výrazně poklesne riziko nákazy. Takhle to dělali Korejci a začali i Švýcaři,“ vysvětlil Jindřich Vobořil.

Ve čtvrtek se také bude o akceptování antigenních testů pro vstup do země jednat na Slovensku. „Já osobně si myslím, že vzhledem k tomu, že akceptujeme už dnes antigenní testy k uvolnění pohybu, tak je vysoce pravděpodobné, že rozšíříme paletu testů i na antigenní,“ řekl státní tajemník slovenského ministerstva zahraničních věcí Martin Klus. Pokud to tak bude, chtějí certifikát vystavovat i Podané ruce. 

Hlavní rozdíly mezi testy

PCR a antigenní testy jsou dvě hlavní metody přímých testů, které zjišťují, jestli je virus v těle přítomný. Naopak protilátkové testy, které se dělají z krve, mají za úkol zjistit, jestli už člověk covid-19 prodělal.

Antigenní testy jsou výrazně rychlejší a levnější. Výsledek je k dispozici maximálně do třiceti minut. Na výsledky PCR testu se obvykle čeká několik hodin. Je to mimo jiné způsobené i tím, že zatímco antigenní test se dá použít kdekoliv, k vyhodnocování PCR testů je potřeba vzorek dovézt do laboratoře.

Antigenní test pátrá po bílkovině z povrchu koronaviru, PCR test hledá přímo genetickou informaci. Odběr vzorku je u nich stejný jako u PCR testů výtěrem z nosohltanu.

Rozdíl mezi testy
Zdroj: ČT24