Vedle Památníku Velké Moravy otevřeli Cyrilometodějské centrum s moderní expozicí a depozitářem

Ve Starém Městě na Uherskohradišťsku otevřeli Cyrilometodějské centrum Slováckého muzea. Jeho součástí jsou moderní expozice, archeologické pracoviště, depozitáře, knihovna s badatelským zázemím a výukový sál. Výstavba třípatrové budovy začala koncem roku 2019, i s úpravou tří blízkých archeologických lokalit přišla téměř na 123,5 milionu korun.

Centrum stojí v sousedství Památníku Velké Moravy, spojuje je prosklený koridor. Zaměřuje se především na období Velké Moravy a osobnosti Cyrila a Metoděje. „Tady se pohybujeme napříč Evropou, prezentujeme zde jednotlivá místa působnosti těchto dvou osobností,“ řekl ředitel muzea Ivo Frolec.

Projekt má podle něj zvýšit povědomí o cyrilometodějském odkazu, období Velké Moravy i dalších velkomoravských archeologických lokalit, které jsou národními kulturními památkami.

Multimediální expozice Příběh Konstantina a Metoděje provede návštěvníky životem a odkazem věrozvěstů, kteří položili základ pro vznik prvních slovanských států a formování slovanské kultury. Její součástí je též interaktivní vizualizace kaple svatého Nauma na břehu Ochridského jezera v Severní Makedonii. „Odkaz svatého Cyrila a Metoděje, respektive jejich žáků, je na Balkáně dodnes velmi silný,“ uvedl Frolec.

Nevidomí si budou moci ohmatat repliky

Expozice Pravěk Uherskohradišťska nabízí část sbírkových předmětů, které muzeum nashromáždilo za více než sto let své existence. Její součástí je haptická stezka, na které si lidé mohou ohmatat repliky a zvětšené rekonstrukce autentických archeologických nálezů. Jsou mezi nimi nádoby, šperky, kamenné nástroje nebo zbraně.

Také s některými objevy archeologů se lze seznámit i díky multimediálním prostředkům. „Expozice se snaží komplexním způsobem představit pravěký vývoj osídlení na Uherskohradišťsku,“ řekl archeolog muzea Tomáš Chrástek. Členění stálé výstavy je podle něj inspirováno meandry řeky Moravy.

Vznik moderního depozitáře byl klíčový

V přízemí budovy je rozsáhlý depozitář pro archeologické sbírky a technické zázemí. Podle Frolce byl vznik depozitáře jedním z klíčových aspektů stavby, dosavadní kapacity muzea byly totiž zaplněné zhruba z 95 procent. „V jednom z depozitářů je vybudována také trezorová místnost, kde jsou uloženy nejcennější předměty našich bohatých muzejních sbírek,“ doplnil ředitel.

Návštěvníci z řad veřejnosti si budou moci centrum v běžné otevírací době poprvé prohlédnout ve čtvrtek. Na neděli chystá muzeum doprovodný program pro děti i dospělé, jehož součástí budou komentované prohlídky, debata s tvůrci expozic nebo ochutnávka dobové kuchyně Velké Moravy.

Podstatnou část nákladů potřebných k vybudování centra pokryla dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši téměř 89,6 milionu korun, dalších asi 24,6 milionu přidal Zlínský kraj jako zřizovatel Slováckého muzea. Zbývajících zhruba 9,3 milionu korun vyčlenilo muzeum ze svých zdrojů.