V olomoucké zoo uhynul sedmnáctiletý lev Šimon. Byl nejaktivnějším samcem na světě

V zoo na Svatém Kopečku v Olomouci v pátek uhynul téměř sedmnáctiletý lev berberský Šimon. Podle ošetřovatelů trpěl mimo jiné chronickými potížemi pohybového aparátu. Přesná příčina jeho úhynu zatím není jasná, mohlo se ale jednat o akutní infekci. Lev Šimon byl samcem s největším počtem odchovaných mláďat, která se v zoologických zahradách na celém světě narodila, byl otcem šesti lvíčat.

„Odešel pro mě nejlepší lev, hned po svém tátovi Benitovi,“ komentovala ztrátu Šimona ošetřovatelka Dana Reisigová. Lev Šimon už byl ve vysokém věku a trpěl chronickými potížemi pohybového aparátu i dalšími obtížemi spojenými se stářím. Podle ošetřovatelů však netrpěl.

„Na výsledky příčiny úhynu čekáme. Pravděpodobně se jednalo o akutní infekci, které již nedokázal čelit. Šimon se k nám vrátí, patří sem neodmyslitelně. Jednáme s preparátorem,“ uvedla zooložka z olomoucké zoo Jitka Vokurková.

Nejvíc odchovaných mláďat

Podle zooložky teď po Šimonovi teskní i samice Lilly, se kterou úspěšně odchovali celkem šest koťat, z toho poslední Thembi (Naděje) se narodilo 11. května 2018. Šimon byl samcem s největším počtem odchovaných mláďat na světě, jeho dva potomci z roku 2013 byli dokonce jediní narození lvi tohoto roku, které svět spatřil.

Svatokopecká zoo do populace v přírodě vyhynulého lva berberského přispěla celkem dvaceti mláďaty. Poslední volně žijící lev berberský se podle zoo nacházel do roku 1942 v Maroku.

Chovných lvů berberských je málo a příbuzenských vazeb mezi nimi příliš mnoho, proto je sestavení chovného páru velmi obtížné. V Evropě se momentálně chovají asi ve dvaceti chovatelských institucích v počtu kolem osmdesáti jedinců. Zoo v Olomouci tak měla na tomto počtu velký podíl. Lvy berberské kromě zoo na Svatém Kopečku chovají ještě ve Dvoře Králové, Liberci a Plzni. Většina z nich jsou právě „Olomoučané“. Zoo chová tato zvířata od roku 1979.