V brněnské dětské nemocnici začali pacientům prodlužovat kosti pomocí magnetického hřebu

Události v regionech: Nová metoda prodloužení kosti u dítěte (zdroj: ČT24)

Lékaři v brněnské dětské nemocnici zkoušejí unikátní metodu prodlužování kostí.  Mají v péči už tři pacienty. Rozdílná délka končetin může být způsobena vrozenou vadou, po úrazu, infekci nebo onkologické léčbě. Posledních padesát let se kosti dětí prodlužovaly pomocí zevních fixátorů, teď je titanový hřeb uvnitř.

Devítiletá Lucie měla jednu nohu o pět centimetrů kratší kvůli vrozené vadě. Zdravotní komplikace způsobovaly problémy s pohybem, nemohla sportovat. „Nemohla lyžovat, bruslit, museli jsme podrážet botky,“ přiblížila matka pacientky Eliška Sedlářová.

Jako první v Česku a třetí v Evropě nyní dostala hřeb na prodloužení kosti dovnitř nohy. „Kost zlomíme řízeně v místě, kde potřebujeme, a ta pomaličku dorůstá,“ popsal lékař dětské ortopedie z Fakultní nemocnice Brno Karel Urbášek. Lucie si pak kost protahovala sama třikrát denně pomocí magnetů. V srpnu lékaři hřeb po zhruba roce vyndali.

Starší metoda vedla kovové šrouby skrze svaly

Dříve lékaři prodlužovali kosti pomocí fixátoru připomínající stavebnici okolo nohy pacientů. Byl však bolestivější, omezující pohyb a s rizikem infekce. Kovové šrouby, které měli pacienti aplikované i rok, procházely přes svaly a noha se roztahovala manuálně.

Po vyjmutí vnitřního fixátoru nyní musí Lucie Sedlářová ještě rehabilitovat a chodit na kontroly. Lékaři ale nyní budou objednávat i další se stejným problémem. Pacientů, kteří by potřebovali takovou operaci, jsou v Česku desítky. Jedna zabere dvě hodiny a čeká se na ni i několik měsíců.