Těžba vytlačuje archeology od Bíliny. Mezi stovkami koster našli i porod v rakvi

Tříletý archeologický výzkum zaniklé středověké vsi u Mariánských Radčic na Mostecku končí. Archeologové tam objevili kostelní hřbitov i dětské hračky z pálené hlíny. Na výzkum mají poslední týden, pak se na místo přesunou těžební stroje. Zaniknou tak například pozůstatky kostela nebo základy šesti budov.

Nedaleko Mariánských Radčic probíhá největší archeologický výzkum současné doby. Odborníci tam zkoumají kostel a pohřebiště s rekordním množstvím koster z raného středověku, z 11. až 13. století. „Máme 1356 pohřbených jedinců. A vzhledem k hustotě pohřbívání očekáváme, že jich tam ještě nebo sedm nebo osm set je,“ přiblížil vedoucí archeologického výzkumu Petr Čech.

Na starší naleziště pak navazuje další, o něco mladší lokalita s pozůstatky zaniklé středověké vesnice z 13. až 15. století. Ta ovšem podle Čecha příliš dobře zachovaná není. „Po jejím zániku před polovinou 15. století byly domy rozebrány na stavební kámen. Zůstalo jen to, co lidé nepotřebovali. Máme pár zahloubených jam a haldu kamení, která zůstala jako odpad,“ přiblížil Čech.

Ve středověké vesnici objevili archeologové pozůstatky několika budov
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Ve vesnici bylo šest usedlostí

Přesto hovoří o nálezu výjimečné usedlosti s drobným inventářem. „Máme nález opaskového měšce, sklo, ostruhu, drobnou keramiku, okenní terčíky a zbytky střešní pálené krytiny,“ vyjmenoval vedoucí výzkumu.

Celkem bylo takových usedlostí ve vesnici šest, jako paprsky vybíhaly od centrální tvrze. Podle Čecha v nich mohli žít lidé, kteří byli nějak spjatí s nedalekým klášterem v Oseku. Mohlo jít buď o některého z mnichů nebo o správce vesnice, který byl movitější než ostatní její obyvatelé.

Archeologové ustupují těžbě uhlí. Zaniknou tak například pozůstatky kostela (zdroj: ČT24)

Hroby jsou bohaté na předměty i nezvyklé nálezy

Mladší lokalitu musejí vědci do konce června opustit, místo drobného archeologického náčiní se totiž do země zaryjí obří těžební stroje. Výzkum se tak přesune na starší naleziště, kde zbývá vyzvednout ostatky několika stovek jedinců. Přestože archeology ještě na pohřebišti čeká spousta práce, už teď je překvapuje jeho bohatost. V hrobech našli šperky s polodrahokamy, opaskové přezky, hrot kopí nebo středověký klíč.

A rozmanití jsou i samotní pohřbení. „Máme tam porod v rakvi. Žena zemřela ve vysokém stupni těhotenství, byla pohřbená v rakvi, dutém prostoru. Při rozkladu těla vznikaly plyny, které dítě vytlačily mezi stehna. Máme i ženu, která zemřela při porodu, muže, který měl hlavu rozsekanou mečem, nebo muže, který měl ve stehenní kosti otvor od kopí nebo jiné zbraně,“ uvedl Čech.

Počet pohřbených jedinců v lokalitě by mohl překonat dva tisíce
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Kromě způsobu úmrtí se ale archeologové zaměřují například i na to, jaký měli nalezení jedinci chrup. Část jich totiž měla zuby čisté, část pokryté silným zubním kamenem. „Ti pocházeli z vyšších vrstev, lépe, nebo spíše hůře, jedli, což se jim pak odrazilo na chrupu,“ popsal výzkumník.

Právě podobná zjištění archeologům otevírají cestu k velkému množství analýz. Ty ze středověké vesnice ale budou probíhat už spíš jen od počítače. Celou lokalitu se totiž výzkumníci chystají digitalizovat.