Školu v Chanově posílili sociální pracovníci. Pomáhají žákům i jejich rodinám

Události v regionech: Sociální pracovníci posílili školu v Mostě (zdroj: ČT24)

Základní školy na Mostecku začínají zaměstnávat vlastní sociální pracovníky. Učitelé je upozorňují na rodiny, které potřebují pomoc – seženou například pomůcky pro děti nebo zajistí doprovod na úřady. Pilotní projekt začal v Chanově a rozšiřuje se dále.

Školní sociální pracovnice Kamila Michálková pomáhá dvanácti rodinám. Chodí za nimi i domů. Matce malé Ivety například pomáhá s tím, jak s dcerou doma pracovat.

Řeší ale i další problémy. „Dioptrické brýle, výchovné problémy žáka, školní pomůcky, neomluvená absence a nábytek pro děti, aby měly kde spinkat,“ vyjmenovala Kamila Michálková.

Chanov se za poslední desetiletí proměnil. Zmizely z něj vybydlené domy a s nimi i řada obyvatel. Na sídlišti však podle Michálkové vyrostla generace, která si často sama neumí poradit. „Pocházejí z rodin, kde je to nenaučili,“ poznamenala.

Žákům někdy chybí i základní pomůcky

V jedné z tříd chanovské základní školy například jeden z žáků neměl tužky ani pastelky. Školní sociální pracovnice je proto sehnala přes charitu. „Velmi mi to ulehčuje život, protože dříve jsem do těch rodin chodila já,“ přiblížila ředitelka ZŠ Chanov Monika Kinclová. Škola podle ní aktuálně zajišťuje například vědecký kroužek pro žáky, kteří mají rádi vesmír.

„V rámci našeho projektu jsme pilotovali dvě pozice – jednu při azylovém domě, jednu při základní škole. Teď se pozice ale rozrůstají v rámci Mostecka v rámci Národního plánu obnovy,“ doplnila manažerka organizace Society for All Martina Koplová.

Školy tedy na sociálního pracovníka mohou získat dotaci. Jen v Mostě jich je už pět a zájem mají i školy v dalších regionech.