Jizvy na tváři a německý nacionalismus. Ústecké muzeum připomene české buršáky

Fotografickou sbírku ústeckého muzea doplnil vzácný skupinový snímek německého studentského spolku Burschenschaft z počátku 20. století. Všimla si ho za portrétem Masaryka majitelka domu v Choraticích nedaleko Ústí nad Labem. Fotku v blízké době uvidí návštěvníci muzea ve stálé expozici spolu s dalšími exponáty, které se vztahují k Burschenschaftu.

Burschenschaft, česky buršáci, měl v českých zemích desítky spolků, které vznikaly v druhé polovině 19. století nejdříve při vysokých školách a později i při středních školách. „Byl to studentský spolek, jehož členové vyznávali kamarádství, dobré pivo, německý nacionalismus a šermířské souboje,“ nastínil historik ústeckého muzea Martin Krsek.

Na fotografii si lze u řady postav všimnout zjizvených tváří, což jsou právě stopy po šermířských zápasech. „Buršáci byli na své jizvy náležitě hrdí a často je po souboji drásali, aby se po zhojení jizva ještě zvýraznila,“ doplnil Krsek.

Burschenschaft byl výraznou součástí německé kultury v Čechách. Při slavnostních příležitostech nosili členové specifickou uniformu s kordem a jednotlivé spolky se odlišovaly barvami šerpy.

Pro svůj velkoněmecký nacionalistický postoj se často dostávali do konfliktu s reprezentanty českých nacionálních kruhů. Konec těchto studentských spolků nepřišel překvapivě se vznikem Československa, ale až s jeho okupací, neboť nacisté zrušili svobodný spolkový život bez výjimek, uvedl historik.

Fotografii nacionalistického spolku našla majitelka za portrétem Masaryka

Snímek o rozměrech 28 krát 18 centimetrů pořídil fotoateliér Kempf a Paulus z pražských Vinohrad. Do domku v Choraticích se zřejmě dostal jako památka tamního obyvatele na vysokoškolská studia v Praze a dotyčný bude zřejmě také jedním ze zachycených členů. Do muzea jej přinesla současná majitelka domu Zdena Volavková, která jej našla za portrétem prvního československého prezidenta.

Hnutí mohlo být pro svou problematickou minulost obnoveno se svolením spojenců až v 50. letech 20. století a v Německu a Rakousku existuje dodnes, včetně spolků, které se odkazují na vznik v českých zemích.

V expozici ústeckého muzea Naši Němci si mohou návštěvníci prohlédnout buršácký kord s leptanou čepelí, charakteristickou čepici i karikaturu buršáka s jizvou na tváři v podobě keramické pokladničky vyrobené ústeckou firmou Maresch kolem roku 1910.