Tradice na Štědrý den jsou zpět jen částečně. Návštěvníci i zvířata v zoo slaví, polévky se odkládají

Podruhé v řadě se musí Štědrý den obejít bez některých novodobých tradic, jako je nalévání polévky pražským primátorem nebo její podávání na náměstí v Boskovicích. Do svého živlu naopak vyrazili otužilci a po roční pauze opět slaví Vánoce také zvířata spolu s návštěvníky zoologických zahrad.

V Praze se po roční odmlce vrátila k tradici zoologická zahrada. Loni nemohli její návštěvníci oslavit Vánoce se zvířaty, protože byla z vůle vlády uzavřena. Letos je v provozu, i když některé obvyklé akce nebudou. Otevřeno má do 16 hodin, prodej vstupenek skončil již o dvě hodiny dříve, do té doby přišlo přes pět tisíc lidí.

Na Štědrý den zlevnila zoo vstupné pro děti na jednu korunu a zároveň bylo možné přinést k hlavnímu vchodu zvířatům suché pečivo, mrkev nebo jablka. Odpoledne měli lachtani speciální vystoupení, u některých dalších výběhů se konala rozšířená komentovaná krmení. Naopak nebyla žádná akce, na kterou by zoo lákala všechny návštěvníky, jako bývalo společné setkání se zlatým prasátkem.

Ve zlínské zoologické zahradě, která byla rovněž otevřená do dvou hodin, dostala zvířata k Vánocům zvláštní porce krmení nebo různé pochoutky. „Třeba opičkám chvostanům bělolícím chovatelé na Štědrý den servírují směs různých druhů müsli, oříšků, sušeného ovoce, speciálních piškotů a medu,“ poznamenala mluvčí Romana Mikešová. Podobné to bylo v brněnské zoo. „Všechna zvířata dostala své oblíbené pochoutky. Lišky kuřátka a myši, panda bambus a velbloudi mrkev,“ uvedla mluvčí zahrady Monika Brindzáková.

Vánoce slaví i liberecká zoo, která na Štědrý den zrušila vstupné, respektive od návštěvníků vybírala pouze dobrovolné příspěvky. V Liberci ale mohou lidé oslavit svátky se zvířaty i jinak. Dárky pro psy a kočky mohou přinést do centra Archa, které se stará o zvířata v nouzi. Dostávají hlavně granule, různé pamlsky, ale také kočkolity. Lidé také přinášejí peníze, za které útulek nakoupí například odčervovací nebo kosmetické přípravky pro zvířata.

Do ledových vln ano, na primátorskou polévku ne

Jsou novodobé tradice, které neustaly ani loni, o prvních Vánocích v době pandemie. Patří k nim společná štědrodenní plavání otužilců. Milovníci ledové vody si společné plavání nenechali ujít ani letos, ponořili se například do vln Karvinského moře.

obrázek
Zdroj: ČT24

Naopak tradiční nalévání polévky, jehož historie sahá do 90. let, se opět nekoná v Praze ani Boskovicích, byť se v obou městech konají politicky či komerčně motivované náhradní akce. 

Každoroční podávání polévky na náměstí v Boskovicích je charitativní akce, lidé, kteří si přicházejí pro porci čočkové polévky, dávají do pokladničky příspěvek na pomoc potřebným. Tradice ve městě sahá do roku 1995, je tedy jen o dva roky mladší než obdobná tradice primátorské polévky v Praze. Loni a nakonec i letos bylo však nalévání polévky na náměstí zrušeno.

Stejně tak polévkovou tradici druhý rok v řadě nedodržela hlava metropole. Navíc nynější primátor Zdeněk Hřib (Piráti) již před pandemií posunul podávání rybí polévky na Staroměstském náměstí již na 23. prosinec, na Štědrý den pak přenechával naběračky jiným.

Primátorská polévka bývala sice oblíbenou atrakcí pro všechny, kdo přišli na Staroměstské náměstí, původně však byla určena hlavně chudým. Jim je určená jiná akce, která se letos koná, a to v Ústí nad Labem – již počtvrté. Nepodává se ale hromadně na jednom místě, nýbrž se rozváží po městě.

Kuchaři uvařili přes pět stovek řízků, které jsou určeny například pro azylový dům, ale i do domácností – například k matkám samoživitelkám nebo důchodcům – v Ústí nad Labem, ale i v okolí.