Starostka Tichá rezignovala. Podle policie Městu Libavá zpronevěřila zhruba 400 tisíc korun

Starostka Města Libavá na Olomoucku Štěpánka Tichá (Nezávislá Libavá) se rozhodla k 30. září rezignovat na funkci v čele obce s pěti sty obyvateli. Tichá podle policie zpronevěřila přes zfalšované brigády 407 tisíc korun z obecních peněz. Rezignaci Tichá písemně oznámila na webu obce. Při vyšetřování se starostka ke zpronevěře přiznala, vzniklou škodu uhradila. Státní zástupkyně proto její stíhání podmínečně zastavila. Jedna z opozičních zastupitelek se obrátila na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Podmíněné zastavení stíhání prověří krajské státní zastupitelství.

Tichá řekla, že se rozhodla rezignovat v úterý ráno poté, co o situaci v obci jednala se zástupci opozice. Vzdá se k 30. září postu starostky, mandát zastupitelky si ponechá. „Po dlouhém váhání jsem se rozhodla k tomuto kroku z důvodu zklidnění celé atmosféry na obci,“ uvedla. O volbě nového starosty by mělo na podzim rozhodnout zastupitelstvo obce.

Tichou se po zveřejnění informací o zpronevěře a zastavení jejího stíhání pokusili na začátku září odvolat opoziční zastupitelé, nezískali však mezi devíti zastupiteli potřebnou podporu. Tichá jim tehdy řekla, že všeho lituje, čin byl napraven a pravomocně uzavřen.

Jednání zastupitelstva města se na začátku září zúčastnil i hejtman Josef Suchánek (STAN). Zastupitelům tehdy řekl, že obec způsobila ostudu sobě i kraji a starostka by z toho měla vyvodit odpovědnost. „Pokud se paní starostka rozhodla rezignovat, tak já to vítám. Myslím, že je to dobře, a chtěl bych paní starostce poděkovat, že tento krok učinila,“ řekl Suchánek, který je připraven vedení Města Libavá pomoci řešit situaci.

Podle usnesení žalobkyně uzavřela starostka například dohodu o provedení práce se svou matkou a svým synem, poté zadala příkaz, ať obec matce a synovi pošle peníze na bankovní účty, které ovládala; šlo o více než 160 tisíc korun.

Další fiktivní práce podle spisu starostka rozepisovala na lidi z obce, kteří však o tom neměli tušení. Na jejich smlouvy si brala peníze rovnou z obecní pokladny, většinou od šesti do deseti tisíc korun měsíčně, uvedl server Seznam Zprávy. Celková škoda byla vyčíslena na více než 400 tisíc korun.

Obviněné ženy splnily podmínky pro zastavení stíhání

Ze zpronevěry byla obviněna starostka a dvě pracovnice obecního úřadu. Státní zástupkyně Lenka Svobodová podle serveru v usnesení uvedla, že všechny obviněné se v plném rozsahu doznaly, vyslovily lítost a projevily ochotu nahradit způsobenou škodu, čímž splnily podmínky pro zastavení stíhání. U soudu by jim hrozilo za zpronevěru až pět let vězení.

Na NSZ se poté obrátila zastupitelka Libavé Oldřiška Valtošová. Podle ní okresní státní zastupitelství pochybilo tím, že si neprověřilo ustanovení opatrovníka obce. Poukázala navíc na to, že ustanovený opatrovník je manželem jedné z obviněných. NSZ podle jeho mluvčího Petra Malého předalo na základě tohoto podnětu rozhodnutí žalobce k přezkoumání krajskému státnímu zastupitelství.

Podle mluvčího NSZ je v tomto případě k výkonu dohledu příslušná olomoucká pobočka Krajského státního zastupitelství v Ostravě. Podání bude vyřízeno do dvou měsíců.