Soud v případě revitalizace děčínských Podmokel uložil peněžité tresty

Okresní soud v Děčíně rozhodl v případu pochybné rekonstrukce historické části Podmokly o vyměření peněžitého trestu ve výši sto tisíc korun stavbyvedoucímu Jiřímu Čermákovi. Pracovníkovi technického dozoru Ladislavu Vlasákovi vyměřil pokutu 40 tisíc korun. Podle soudkyně se prokázalo, že fakturací prošly práce a materiál, který nebyl dodán. Městu byla způsobena škoda zhruba 2,8 milionu korun, kterou už uhradila stavební firma. V případě druhé pracovnice technického dozoru Edity Jiřišťové soud rozhodl o zastavení trestního stíhání s podmíněným odkladem 24 měsíců. Rozhodnutí není pravomocné.

Čermák podle soudu fakturoval práce i materiál, který nebyl v souladu s projektem, přestože to věděl. Vlasák následně dokumenty podepsal. Soud má za to, že faktury byly navýšené oproti skutečnému stavu a proplacené.

Vedoucímu stavby hrozily za podvod dva roky až osm let vězení, Vlasákovi za přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku půl roku až pět let vězení, Jiřišťové hrozilo odnětí svobody až na tři roky za porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti.

„Bylo rozhodnuto přesně v souladu s mým závěrečným návrhem,“ podotkl státní zástupce Lukáš Otipka s tím, že se vzdal práva na odvolání. Žalobce při minulém líčení poznamenal, že v souvislosti s Čermákovou výpovědí při hlavním líčení byla obviněna, obžalována a také souzena firma Strabag.

Město si škodu nenárokovalo, firma totiž peníze hned vrátila

Smlouvu na rekonstrukci Podmokel podepsala firma s městem v roce 2017. Samospráva od smlouvy později odstoupila. Ještě za minulého vedení města byl vyhotoven znalecký posudek, který odhalil chyby. Znalec například v posudku uvedl, že stavba není v souladu se smlouvou o dílo a s projektem.

U soudu byl v úterý přítomen také právní zástupce města Narcis Tomášek mladší. Uvedl, že by pro město bylo nejlepší, aby celá věc byla už ukončena. „Město nenárokovalo finanční škodu. Je to z toho důvodu, že v momentě odhalení takového jednání Strabag na výzvu města ihned finanční prostředky vrátil,“ řekl právník.

Historická čtvrť Podmokly na levém břehu Labe bývala samostatným městem. Většina obyvatelstva před druhou světovou válkou byla německé národnosti. Po jeho odsunu zůstaly byty prázdné a řada secesních budov neunikla rabování.