Sokolovská uhelná uvažuje o jádru. Malý reaktor by mohl být v Tisové, nebo Vřesové

Události v regionech: Sokolovská uhelná uvažuje o jaderném reaktoru (zdroj: ČT24)

Sokolovská uhelná plánuje postavit malý jaderný reaktor. Podařilo se jí získat dotaci na studii proveditelnosti. Místa, kde by reaktor mohl stát, posuzovala geologická služba a vybrané lokality vyhodnotila jako vyhovující. Modulární reaktory by mohly být jednou z cest, jak zajistit elektrickou energii bez emisí skleníkových plynů způsobujících změnu klimatu.

V hnědouhelném lomu Jiří loni těžaři vytěžili přes tři miliony tun uhlí, jeho čas ale s odklonem od fosilních paliv pomalu končí. Společnost se stále více zaměřuje na obnovitelné zdroje a zvažuje i jadernou energii. „Nám se podařilo jako třem subjektům ze sedmnácti posuzovaných zemí střední a východní Evropy získat dotaci na studii proveditelnosti právě pro umístění malého modulárního reaktoru,“ řekla mluvčí Sokolovské uhelné Jana Pavlíková. Do studie proveditelnosti na umístění modulárního reaktoru zařadila firma elektrárny Tisová a Vřesová.

Podle mluvčí Sokolovské uhelné Jany Pavlíkové s umístěním není problém z geologického hlediska. „Lokality posuzovala Česká geologická služba a na základě její analýzy nebyla vyloučena ani jedna z lokalit,“ uvedla. Geologové se zabývali místy, kde by reaktor mohl být, z hlediska jejich seismicity, tektoniky nebo stability svahů.

Geologové se ale budou místy, o nichž Sokolovská uhelná uvažuje v souvislosti s možným umístěním modulárního reaktoru, ještě zabývat podrobněji. „Obě lokality budeme řešit i se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a čeká je detailní geologický průzkum, protože se obě nacházejí v blízkosti aktivního tektonického pásma,“ vysvětlila Pavlíková. Možné použití jaderných reaktorů musí firma probrat také se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost.

Jeho předsedkyně Dana Drábová dala ovšem již v minulosti najevo, že považuje malé modulární reaktory za vhodné. Jejich stavba je ve srovnání s klasickými jadernými elektrárnami rychlejší a levnější. Podle odborníků by mohly energií zásobovat každé větší město. „Menší reaktory určitě budou součástí řešení v první polovině tohoto století,“ uvedla Drábová loni v Interview ČT24.

„Nyní probíhá novelizace atomového zákona, která zefektivní i povolovací procesy pro nové jaderné zdroje, včetně modulárních jaderných reaktorů,“ řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík. Na Sokolovsku je ale projekt stále na začátku. O něco blíže realizaci by mohl být na jaře příštího roku, kdy by měla být hotová studie proveditelnosti.