Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm zůstane zatím zavřený, hrad Helfštýn naopak bránu otevřel

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku v úterý návštěvníkům své venkovní prostory nakonec neotevřelo. Neumožňují to podle jeho ředitele trvající mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. Po více než půlroční pauze mohli lidé naopak poprvé navštívit zříceninu hradu Helfštýn na Přerovsku.

Vedení Valašského muzea v přírodě na konci minulého týdne avizovalo, že v úterý opět zpřístupní venkovní prostory ve všech svých třech areálech. Vycházelo z balíčků rozvolnění, které ve čtvrtek prezentovala vláda a podle kterých se od pondělí 26. dubna měly otevřít venkovní prostory muzeí a expozic.

Muzeum na své uzavření až do odvolání upozorňuje i na svých webových stránkách. „Po intenzivních konzultacích s právníky jsme museli zastavit přípravy na otevření muzea, protože dle materiálu, který byl schválený v pátek odpoledne minulý týden a v průběhu víkendu se objevil na stránkách ministerstva zdravotnictví, stále ještě otevřít nemůžeme,“ uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Rožnovský skanzen patří k nejnavštěvovanějším místům ve Zlínském kraji, loni do něj zavítalo 227 782 lidí. Kvůli pandemii koronaviru to bylo o 136 358 lidí méně než v roce předešlém.

Na Helfštýně se prodávaly vstupenky od rána

První vstupenky po půl roce naopak prodala hned ráno pokladní hradu Helfštýn Alena Vybíralová. Dalším desítkám lidí je slíbila. „Lidé volají, ptají se, takže myslím, že návštěvnost bude dobrá,“ řekla Vybíralová.

Helfštýn otevřel jako první hrad na střední a severní Moravě. Je totiž chráněný jako zřícenina, navíc patří pod přerovské Muzeum Komenského. Právě muzea mohou od tohoto týdne otevírat venkovní expozice. „Návštěvníci budou moci volně procházet areálem, který má nějakých dvacet jedna tisíc metrů obestavěné plochy,“ uvedl kastelán Helfštýna Jan Lauro.

Lidé sice neuvidí vnitřní prostory, nepřijdou ale o novinku loňské sezony –⁠ opravené torzo renesančního paláce a unikátní vyhlídku do údolí Moravské brány. „Severně se tady tyčí vrchy Oderské, naopak na stranu jižní jsou to vrchy Hostýnské,“ popsal kastelán.

Hukvaldy a Bouzov zůstaly také zavřené

Přestože devadesát procent hradu Hukvaldy tvoří zřícenina pod otevřeným nebem, Muzeum Beskyd, pod které spadá, se naopak rozhodlo objekt nechat zatím uzavřený. „Čekáme na oficiální stanovisko vlády, která povolí otevřít objekty, které spadají pod muzea,“ řekla vedoucí pobočky Hrad Hukvaldy Muzea Beskyd Barbora Kožušníková. Vedení muzea doufá, že to bude 3. května. Na návštěvníky se tady už připravují dva týdny.

S otevřením vyčkávají také správci hradu Bouzov. „Spadáme do režimu druhého balíčku, takže bychom mohli otevřít třetího května, pokud bude méně než sto nakažených na sto tisíc obyvatel v kraji,“ poznamenala kastelánka Bouzova.

Na Bouzově zpřístupní první nádvoří a novou stezku hradním příkopem. Tou už vloni prošlo dva a půl tisíce lidí. „Když byla v loňském roce možnost otevřít venkovní prostory, tak nás napadlo, že bychom mohli návštěvníkům zprostředkovat netradiční pohledy na jednotlivé hradní paláce, které nejsou při běžném provozu vidět,“ podotkla zástupkyně kastelánky Sylva Buchnerová.