Rožná nesouhlasí s průzkumy území kvůli možné těžbě lithia v bývalých uranových dolech

Obec Rožná na Žďársku nesouhlasí s průzkumem území kvůli zjišťování výskytu lithia. O stanovení průzkumného území pro prozkoumání ložisek vyhrazeného nerostu požádala ministerstvo životního prostředí firma Geomin. Vyplývá to z webu obce. Český rozhlas Vysočina, který na záležitost upozornil, uvedl, že by resort mohl vydat rozhodnutí v prvním čtvrtletí příštího roku. V okolí Rožné, kde bydlí asi 760 lidí, se šedesát let dobývala uranová ruda, těžba skončila v roce 2017. Lithium se používá k výrobě baterií.

Ministerstvo požádalo o vyjádření obec, její zastupitelé se 4. září postavili proti stanovení průzkumného území. „Nenašli jsme v tom žádnou logiku. Nesouhlasíme s tím, abychom to, co jsme tady teď pracně vybudovali, zrekultivovali a spravili, znovu zničili,“ řekl ve čtvrtek starosta Libor Pokorný (Socdem). 

Geomin sídlí v Jihlavě. Jednatel Luděk Hůlka na dotaz ČTK sdělil, že se firma v tuto chvíli k ničemu vyjadřovat nebude.

Obec dostala žádost o vyjádření z ministerstva v létě. Na schůzku, o kterou pak požádal starosta, přijel zástupce firmy a zástupce ministerstva. „Oni mi v podstatě řekli, že mají záměr tady dělat geologický průzkum, aby zjistili, jestli tady (lithium) je, nebo není. Podle jejich názoru by tady nějaká zásoba lithia měla být,“ řekl Pokorný.

Starosta dodal, že v lokalitě byl kvůli těžbě uranu v minulých desetiletích prováděný geologický průzkum nejrůznějšími způsoby. „Stačí jít a otevřít archiv,“ sdělil.

Starosta se obává dopadů na přírodu

Území, které by firma chtěla prověřit, se týká hlavně katastru Rožné, okrajově zasahuje na území sousedního Rodkova. Starosta uvedl, že většina navrhované lokality spadá do ochranných pásem drah, vedení vysokého napětí, vodního toku a především státního podniku Diamo, který tam má odkaliště.

Rozlehlé odkalovací nádrže sloužily při výrobě uranového koncentrátu. Jsou tam desítky kontrolních bodů v různých hloubkách, aby hlídaly případný průsak, pohyby a podobě, řekl Pokorný. Krajina poznamenaná letitým dobýváním uranu se postupně rekultivuje. Případná nová těžba, která by podle starosty měla být povrchová, by provedené práce na zlepšení přírody znehodnotila.

V Česku je velké ložisko lithia u Cínovce v Krušných horách. Těžbu tam připravuje společnost Geomet, ve které nadpoloviční většinu vlastní Severočeské doly, člen skupiny ČEZ.