Praha musí začít stavět družstevní byty, říká radní pro bydlení. A chce údaje o Airbnb

Marvanová: Družstevnictví pomůže lidem, kteří nedosáhnou na hypotéku (zdroj: ČT24)

Praha chce spustit výstavbu „svých“ družstevních bytů. V Interview ČT24 to uvedla radní pro bydlení Hana Kordová Marvanová (za STAN), podle které by se tak aspoň částečně mohla v metropoli odblokovat krize na bytovém trhu. Větší přehled by Praha ráda měla i o bytech, které se pronajímají přes platformu Airbnb.

„Družstevnictví má u nás stoletou tradici. Lidé jsou na to zvyklí,“ uvedla Marvanová v rozhovoru se Zuzanou Tvarůžkovou. „Bude-li na konci roku schválen definitivní záměr, mohli bychom vyhlásit soutěž, do které by se mohla přihlásit bytová družstva, a ve spolupráci s městem by začaly vznikat družstevní bytové domy.“

Pražský plán momentálně počítá s tím, že metropole pro družstevní výstavu poskytne své pozemky a současně tak rozšíří svůj bytový fond. Podle Marvanové by cenově dostupnější bydlení (družstevníci byt splácí v nájmu) mohlo sloužit profesím, které si chce hlavní město na svém území udržet, jako jsou policisté, zdravotní sestry nebo učitelé.

„Družstevní bydlení by mělo být pro střední vrstvu, například mladé rodiny, které mají problém získat hypotéku, a mohlo by to být i řešení pro seniory,“ doplňuje Marvanová s tím, že pro sociálně slabé Pražany by metropole ráda využila některé ze dvou tisíců prázdných obecních bytů, s nimiž v současnosti hospodaří městské části.

Metr za sedmasedmdesát tisíc

Předkládaná vize podpory družstevního bydlení má pomoct aspoň částečně odblokovat současnou tíživou situaci na pražském bytovém trhu. V Praze se sice v loňském roce podle Českého statistického úřadu podařilo dokončit 5290 nových bytů, což městu zajistilo prvenství mezi všemi krajskými městy a druhé místo mezi kraji, poměry ale rozhodně nejsou uspokojivé.

Podle studie poradenské společnosti Deloitte totiž byly pražské byty na začátku tohoto roku nejdražší v republice. Metr čtvereční vyšel v průměru na 77 700 korun a meziročně zde ceny vzrostly o 1,6 procenta. Podle analytiků představují rychle rostoucí ceny stále tíživější nejen ekonomický, ale i sociální problém.

Dlouhodobým problémem, který nahrává růstu cen, je podle dřívější studie České bankovní asociace neuspokojená poptávka kvůli nízkému počtu volných a cenově dostupných bytů. Situaci navíc komplikuje i nízký počet vydaných stavebních povolení, na což v Interview upozornila i Marvanová.

Informace o Airbnb

„Povolování staveb od záměru po definitivní povolení kvůli komplikovanosti zákonů trvá až deset let,“ prohlásila s tím, že hlavní roli musí sehrát vláda a parlament. Hlavní město by ale podle radní mohlo přijít aspoň se zákonodárnou iniciativou, aby se zrušila daň z nabytí nemovitosti, pokud ji kupec pořizuje pro vlastní bydlení. Jak soudí Marvanová, mohlo by to cenu bydlení snížit, podporu pro tuto změnu je ale nejdřív potřeba najít v pražském zastupitelském sboru.

Při řešení krize s bydlením v současné době hlavní město jedná s ministerstvem pro místní rozvoj o problematice Airbnb a i zde se dožaduje legislativních změn. Populární digitální platforma, která umožňuje ubytování v soukromí, totiž podle Marvanové mění některé domy v hotely, současně ale odmítá Praze poskytnout informace o tom, které byty se jejím prostřednictvím nabízejí turistům. Zákonná úprava by to měla změnit.