Dostupné bydlení řeší všichni, zákon připravíme, tvrdí Valachová. Piráti jsou skeptičtí

Včera bylo pozdě, potřebujeme zákon o dostupném či sociálním bydlení, shodly se Valachová s Richterovou (zdroj: ČT24)

Vláda stihne do konce roku připravit zákon o dostupném bydlení, ve kterém bude řešit nejen extrémní bytovou nouzi, ale také nájemní a družstevní bydlení. Zavázala se k tomu místopředsedkyně poslaneckého klubu sociálních demokratů Kateřina Valachová. Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová je však skeptická. Nevěří, že kabinet stihne zákon připravit včas tak, aby ho mohla sněmovna projednat ještě před volbami. Chce proto začít s vlastní iniciativou. Obě političky diskutovaly v pořadu Události, komentáře.

Zákon o sociálním bydlení se podle Valachové nepodařilo v minulých letech – naposledy v posledním volebním období – prosadit i proto, že se proti němu postavily obce. „Dřív se politici předháněli v tom, jak zabránit, aby se někdo sociálně slabší dostal k bydlení příliš snadno. Dnes je situace jiná. Dostupné bydlení řešíme všichni. A také obce říkají, že potřebují nějaká pravidla. Věřím, že teď už se to podaří prosadit,“ myslí si Valachová.

Na bytovou nouzi upozornila v úterý Platforma pro sociální bydlení. Podle její analýzy žije v provizorním bydlení, nevyhovujícím bytě či bez domova v Česku 83 tisíc lidí. Z toho je přes 20 tisíc dětí.  

Rodiny v bytové nouzi
Zdroj: Platforma pro sociální bydlení

Vláda proto podle Valachové připraví zákon, který bude řešit situaci s bydlením obecně. „Abychom neřešili jen bytovou nouzi a bydlení pro ty nejohroženější, chceme připravit takový zákon, ve kterém se bude řešit i nájemní a družstevní bydlení. Aby nás společnost podporovala a každý se v tom našel,“ vysvětlila záměr Valachová, která je členkou vládnoucí koalice složené z hnutí ANO a sociální demokracie.

Kabinet to podle ní stihne ještě letos. „Ten zákon potřebujeme. Do konce roku budeme mít paragrafy. A my je mít budeme,“ zdůraznila.

Richterová: Už není čas, začneme zákon připravovat sami

Opozice je skeptická. Místopředsedkyně Pirátů Richterová nevěří, že vláda Andreje Babiše (ANO) stihne zákon připravit včas. „Vůbec mě nepřesvědčila poslední schůzka na ministerstvu pro místní rozvoj. Vláda tento zákon nemá ani v legislativním plánu pro letošní rok, odsunula ho na konec svého období,“ upozornila.

„Přestože má ministerstvo obrovský aparát na to, aby jednal s obcemi. Přestože v tomto případě považuji poslaneckou iniciativu za tu nejzazší možnost. Přesto je podle mě nevyhnutelné začít připravovat vlastní iniciativu. Ta situace je tak palčivá, že už nelze dál čekat,“ oznámila Richterová. 

Piráti podle ní už třeba navrhli, jak pomoci mladým lidem k vlastnímu bydlení. „Navrhli jsme, aby při koupi své první nemovitosti člověk neplatil daň z jejího nabytí, pokud jinou nemovitost nevlastní. Důležité je také znát počet neobsazených bytů,“ řekla s odkazem na iniciativu Pirátů v Praze. S mapováním prázdných bytů ale nesouhlasí koaliční partner a lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.