Plzeňané zaplatí za teplo průměrně o 268 korun měsíčně víc. Čtyřicetiprocentní zdražení zastupitelé odmítli

Plzeňští zastupitelé odsouhlasili zdražení tepla od ledna 2024 o 28,3 procenta. Představenstvo Plzeňské teplárenské navrhovalo zvýšení ceny o 40 procent, což vedení města odmítlo. Průměrná domácnost tak bude platit měsíčně o 268 korun víc. Pro zdražení hlasovalo 30 z přítomných 42 zastupitelů, opoziční ODS a TOP 09 se zdržely. Teplárnu vlastní většinově Plzeň a 35 procent skupina EPH Daniela Křetínského, jejíž zástupci nárůst schválili ve středu. Definitivní slovo bude mít valná hromada teplárny 28. listopadu.

Podle generálního ředitele teplárny Václava Paška budou nadále Plzeňané platit nejnižší cenu tepla v republice, současný průměr v Česku je podle Teplárenského sdružení pod 1200 korun za gigajoule (GJ). Letos Plzeňané za teplo platí 626,67 korun za GJ s DPH, tedy 569,34 korun bez daně.

„Původně představenstvo navrhovalo zvýšit cenu tepla pro rok 2024 pro obyvatele o 240 korun za GJ bez DPH. Nová dohoda s druhým akcionářem počítá s navýšením o 161,30 koruny za GJ,“ řekl radní města Vlastimil Gola (ANO).

Podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) se podařilo srazit navýšení ceny zhruba o třetinu proti původnímu návrhu. „Jednání bylo velmi tvrdé, ale konstruktivní. Našim cílem je, aby Plzeň dál měla nejlepší cenu tepla v republice,“ uvedl.

Důvodů k navýšení ceny je několik

Ke zvýšení ceny jsou podle Paška čtyři hlavní důvody. „Komodita teplo je v hluboké ztrátě, dále došlo ke zrušení veškerých státních podpor pro oblast teplárenství, čímž přijdeme o 200 milionů korun. Dále musíme pokračovat v procesu dekarbonizace, který vyžaduje celkovou investici kolem sedmi miliard korun,“ řekl.

Podle Paška teplárna nemůže dlouhodobě držet ztrátovou, tedy dumpingovou cenu tepla. Za zvýhodňování odběratelů dálkového tepla proti ostatním druhům vytápění by jí hrozily pokuty od antimonopolního úřadu. „Navíc obchodní společnost nemůže s péčí řádného hospodáře mít tuto komoditu dlouhodobě ztrátovou,“ vysvětlil.

Plzeňská teplárenská zásobuje teplem 54 tisíc domácností, což se dá zhruba přepočítat na 145 tisíc obyvatel. V Plzni žije zhruba 180 tisíc lidí. Podnik letos v lednu zvýšil ceny tepla v průměru o 4,8 procenta na 626,67 koruny za GJ s DPH, v lednu 2022 zdražil teplo o 9,7 procent.