Plzeň od května omezí pití alkoholu na veřejnosti, zejména v centru

Plzeň schválila vyhlášku o zákazu konzumace alkoholických nápojů na vybraných veřejných prostranstvích. Týká se to míst do padesáti metrů od škol a na nástupištích MHD. Regulace vstoupí v platnost 1. května a má zlepšit situaci v centru i na dalších místech, kde se shlukují problémoví lidé, a pomoci omezit přestupky proti majetku a znečišťování ulic i parků. Pro vyhlášku hlasovalo 27 z 39 přítomných zastupitelů, osm jich bylo proti, hlavně Pirátů, dva se zdrželi. Podle radního pro bezpečnost Martina Zrzaveckého (ČSSD) město účinnost vyhlášky po roce vyhodnotí.

Alkohol nebude možné popíjet na veřejném prostranství ve čtyřech lokalitách. Do oblasti Plzeň-střed patří širší centrum města ohraničené ulicemi Tylova, Korandova, Hálkova, Purkyňova, U Trati, Železniční, Lobezská, U Prazdroje, Tyršova, hranice břehu Mže za obchodním centrem Plaza, kolem ulice Na Jíkalce až k Vejprnické a Tylově ulici.

Druhá lokalita zahrnuje čtvrť Bory, tedy náměstí Českých bratří, kde je největší ubytovna, třetí lokalita vymezuje oblast kolem obchodního centra Luna na Borech a čtvrtá oblast U Ježíška podél břehů Radbuzy až k mostu v Malostranské ulici, což je prostor nad hlavním vlakovým nádražím a terminálem autobusů. Za nedodržení vyhlášky mohou padnout až dvoutisícové pokuty.

Podle primátora Pavla Šindeláře (ODS) není cílem vyhlášky, aby si Plzeňané nemohli dát pivo na oblíbené předzahrádce, na koncertu nebo si připít na Nový rok, ale aby si bezdomovci a další problémové skupiny přestali dělat z centra svoji předzahrádku.

Na zahrádce v pořádku, mimo ni už může být problém

Výjimky mají zahrádky a předzahrádky, které jsou součástí restaurací, hospod, kaváren a barů, a schválené a povolené slavnosti, kulturní a sportovní události, společenské akce, trhy nebo oslavy titulů místních sportovních klubů a národních týmů. Pokud budou například lidé stát s pivem před hospodou bez předzahrádky, bude muset strážník vážnost skutku sám vyhodnotit.

Plzeň podle Zrzaveckého projednala vyhlášku se všemi obvody, městskou i státní policií a odborem bezpečnosti magistrátu a vycházela z typů přestupků ve městě. Přihlížela také k argumentům neziskových organizací a ke Studii bezdomovectví v Plzni 2021, ve které oslovila skoro osm set občanů. Víc než polovina podpořila jako bezalkoholové zóny parky, obchodní domy a pěší zóny.