Opava zaplatila za chytré semafory 35 milionů korun. Situace je horší než dříve, tvrdí primátor

Opavě hrozí pokuta za opožděnou telematiku (zdroj: ČT24)

Opavu trápí problémy s chytrými semafory. Ukázalo se, že technologie za téměř 35 milionů korun funguje nepřesně, někdy se svévolně zapíná a vypíná, případně hlásí neexistující problémy. Nový systém měl v dopravě upřednostnit MHD nebo složky Intergrovaného záchranného systému, podle vedení města je však nyní situace ještě horší, než byla před spuštěním projektu.

Nové semafory s čidly měly auta počítat a přepínat systém tak, aby byla doprava plynulejší. Po dokončení zakázky je ale podle vedení města situace ještě horší, než byla. „Šlo o stěžejní křižovatky – například na městském okruhu, na ulici Těšínské a podobně. Řekl bych, že jde o jednu třetinu. Křižovatky jsme opravit museli, protože byly staré, byly tam velké problémy a hrozil na nich blackout,“ popsal primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). 

Celá zakázka měla být předána už loni v červenci s tím, že ve stejném měsíci měl být zahájen zkušební provoz. Nakonec ji ale město převzalo letos v květnu, a prakticky okamžitě zjistilo řadu nedostatků.

„Jde o komunikaci, o nastavení signálních plánů, což znamená, že má být červená ve chvíli, kdy projíždí MHD či sanitní vozy, záchranka a policie,“ uvedl primátor s tím, že tento systém nefunguje.

Opavě hrozí pokuta

Situaci začal magistrát okamžitě řešit. Stávajícího provozovatele požádal o předběžný posudek systému. S výsledky se teď seznamuje, poskytovateli dotace předal veškerou projektovou dokumentaci.

Kvůli opožděnému termínu ale Opavě hrozí pětimilionová sankce. „Protože jsme nestihli vyúčtovat dotaci podle dotačního titulu. To znamená, že jsme překročili termín, což bylo způsobeno tím, že zhotovení díla nebylo možné převzít,“ vysvětlil Navrátil. 

Zhotovitel zakázky ale situaci příliš komentovat nechtěl. „Aktuálně celou věc řešíme s magistrátem města Opavy, nezdá se nám korektní komunikovat přes média. Pokud někdo bere vážně údajný 'posudek', který napsala konkurenční firma, je to jeho věc a profesionální kredit,“ reagoval mluvčí AŽD Praha Jiří Dlabaja. 

Město teď zvažuje oslovit znalce z oboru, případně rovnou soudního. Vše by mohlo být dořešeno během několika měsíců.