Z výlohy strhal potréty unesených Hamásem. Muzeum v odvetě vylepilo jeho fotografii

Muzeum umění v Olomouci vylepilo na jednu ze svých výloh fotografie zaznamenávající vandalský čin neznámého pachatele, který z těchto ploch minulý týden strhl většinu plakátů s portréty lidí unesených teroristickým palestinským hnutím Hamás. Mladého muže maskovaného kapucí při činu zachytily bezpečnostní kamery. Na vylepených fotografiích má přes obličej černý pásek, aby ho nebylo možné identifikovat. Netradičně obnovenou expozici na výloze doplňují snímky z listopadové instalace plakátů. Případem se zabývají strážníci i policie.

Muzeum začátkem listopadu vylepilo ve svých výlohách plakátky s tvářemi lidí unesených Hamásem. Ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal uvedl, že jde o výraz solidarity a víry v jejich brzký návrat domů. „Člověk, který plakáty strhal, nám odhalil svůj vnitřní svět a hodnotový systém. Nyní jsme se rozhodli do jednoho z výkladců umístit fotoreportáž z výlepu i ze strhávání plakátků jako prosté shrnutí dvou reakcí na jednu událost. Je na každém z nás, abychom si vybrali, která z nich je nám bližší,“ uvedl ředitel muzea.

Instalaci fotografií předcházela porada s právníkem, za jakých podmínek lze snímky vandala veřejně publikovat. „Na základě jeho doporučení jsme muži zakryli obličej černou páskou,“ řekl mluvčí muzea Lukáš Horák.

Případ řeší policie

Neznámý mladík strhal portréty lidí z výloh muzea minulý týden v úterý kolem 22:30. Jednání pachatele zachytily bezpečnostní kamery, podle informací z muzea jde o muže kolem 25 let, který byl maskován kapucí. Plakáty strhal nadvakrát, na místo se ještě jednou vrátil. Případem se zabývají policisté.

„Protiprávní jednání stržených plakátů vede Městská policie Olomouc. Olomoučtí kriminalisté šetří, zda nedošlo k protiprávnímu jednání po linii extremismu,“ řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

S myšlenkou vyvěšení plakátů se na začátku listopadu obrátili na Muzeum umění zástupci olomouckého klubu Lions. Pracovníky muzea čin pachatele rozčaroval. „Zpočátku jsem byl příjemně překvapen, že se nic kolem toho neděje, měl jsem z toho dobrý pocit, dnes se to však změnilo. Podle videa šel pachatel na jistotu, byl to jednoznačný úmysl,“ řekl pracovník Muzea umění David Hrbek.

Muzeum umění se vylepením plakátů lidí unesených Hamásem připojilo od 7. listopadu k celosvětovým iniciativám za jejich osvobození. Na plakátech mohli kolemjdoucí nahlédnout do tváří žen, mužů i dětí, kterým se zásadně změnil život 7. října při vpádu ozbrojenců Hamásu na území jižního Izraele.

Útok si tehdy vyžádal na dvanáct set obětí, převážně z řad civilistů, a dalších zhruba 240 lidí všech věkových kategorií bylo uneseno do Pásma Gazy. Část z nich již byla ze zajetí propuštěna. Plakáty již dříve někdo strhal také v Praze.