Členové rodiny byli od sebe odloučeni a fyzicky a psychicky týráni, říká příbuzná unesených Hamásem

Příbuzná rukojmí drženého Hamásem Kadarová k situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Příbuzná jednoho z rukojmí drženého Hamásem Hadar Kadarová stále nemá žádné informace o svém bratranci Yairovi, jehož i s rodinou unesli palestinští teroristé. Zatímco jeho rodina už byla Hamásem propuštěna, on v zajetí zůstává. V rozhovoru pro ČT24 Izraelka uvedla, že její rodina byla v zajetí Hamásu fyzicky a psychicky týrána. Čas na vysvobození dalších rukojmí ze zajetí se podle ní krátí.

„Bratranec v zajetí zůstává, od 7. října o něm nemáme žádné informace – kde je, ani jaký je jeho zdravotní stav. Zda je vůbec naživu,“ sděluje Kadarová. Uvádí, že nemůže příliš mluvit o okolnostech únosu své rodiny – tvrdí však, že jednotliví členové byli od sebe odloučeni a fyzicky a psychicky týráni. „Momentálně jsou obklopeni lidmi, kteří je milují. Jsou v bezpečí,“ sděluje.

Čas na propuštění rukojmí se podle Kadarové krátí. „Ať už dopadne konflikt jakkoliv, tito lidé za nic nemohou. (…) Svět by k tomu neměl zůstat lhostejný,“ říká s tím, že unesení jsou civilisté, kteří chtějí žít v míru.

Změnil se ale prý i život v Izraeli, kde se konflikt dotkl každé rodiny. „Život mojí rodiny se změnil. Nespíme, nejíme, nechodíme do práce, nedíváme se na televizi. Nic v životě teď pro nás nemůže být potěchou. Soustředíme se na to, aby se naši milovaní vrátili bezpečně domů,“ sděluje.

Poděkování Česku

Izrael čelí kritice kvůli humanitární situaci v Pásmu Gazy, například Světová zdravotnická organizace ji označila za katastrofální. „Soucítím s Palestinci, ale nejsem politik a teď není vhodná chvíle na diskuzi o takových věcech. (…) Až se nám vrátí rodina domů, tak si můžeme povídat o humanitární stránce věci, míru a pomoci tamním lidem. Soucítím s nimi, ale teď chci, aby se mi vrátila rodina,“ sděluje.

Poděkovala také České republice, která podle ní stojí za Izraelem. „My si toho velice vážíme,“ uvedla.

V Gaze je stále zadržováno 137 rukojmí, většina z nich jsou Izraelci. Na konci listopadu jich Hamás propustil 110 výměnou za 240 palestinských vězňů. Katar, který příměří mezi Hamásem a Izraelem pomohl zprostředkovat, uvedl, že úsilí o uzavření nového příměří a propouštění unesených trvá. Nová izraelská ofenziva v Pásmu Gazy ale podle něj vyhlídky na úspěch snížila.