3D tiskem proti koronaviru. Univerzity ve spolupráci s firmami vyrábějí ochranné pomůcky

Výrobou reagují na koronavirovou nákazu firmy a další instituce. Třeba strojírenská Sigma z Lutína dodává filtry, kterými se plní masky vyvinuté vědci z Českého vysokého učení technického (ČVUT). Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) pak pomocí 3D tiskáren vyrábí bezpečnostní štíty,  kvůli nedostatku se zaměřila i na odběrové tyčinky.

Až tisíc filtrů s životností 24 hodin vyrobí pracovníci Sigmy v Lutíně. „Filtr je částicový, to znamená, že chrání proti pevným a kapalným částicím a aerosolům, bakteriím a virům. Je tedy schopný zabránit průniku koronaviru,“ popsal právník a člen dozorčí rady Sigma Group Jan Čapka.

Desítky tisíc si jich už proto objednalo ministerstvo zdravotnictví. Sigma je ale ve spojení i s nemocnicemi nebo městy, která by jimi chtěla vybavit městskou policii. Masky z ČVUT s filtry P3 z Lutína by totiž měly být určené především lidem v bezprostředním kontaktu s nakaženým.

ČVUT špičkové respirátory připravuje pomocí 3D tisku. „Když jsme viděli, jak kritický je nedostatek ochranných pomůcek mezi zdravotníky, chtěli jsme pomoci. Vývoj polomasky RP95 standardu FFP3 pro 3D tisk, a to od první skici do úspěšné certifikace, jsme realizovali během týdne,“ popsal vedoucí týmu odborníků z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT Vít Dočkal.

Výrobní kapacity v celé České republice u technologie 3D tisku podle něj zatím dosahují několik stovek kusů masek denně. „Nicméně již intenzivně pracujeme na další produktové řadě pro technologii vstřikolisu. To by již umožnilo výrobu 10 tisíc kusů za den,“ dodal Dočkal.

Maska vyvinutá vědci z ČVUT s filtrem P3 z lutínské Sigmy
Zdroj: ČT24

V Praze tisknou masky, v Ostravě zas štíty

Tisková farma vyrostla i v kampusu ostravské Vysoké školy báňské, vyrábějí v ní ochranné štíty. „Je požadavek na více než 10 tisíc. Jenom fakultní nemocnice, která je vedle, potřebuje pět tisíc štítů. Kapacitně to nejsme samozřejmě schopni pokrýt, takže bych chtěl požádat, pokud někdo má doma tiskárnu, že by se ozval k zapůjčení tisku,“ popsal děkan Fakulty strojní VŠB-TUO Robert Čep.

Výroba jednoho štítu trvá přibližně dvě hodiny. Škola má k dispozici asi šedesát 3D tiskáren, což umožňuje výrobu asi čtyř stovek kusů denně. Ve čtvrtek předala Vysoká škola báňská první testovací várku na oddělení porodnice ve Fakultní nemocnici Ostrava. Ochranné masky z produkce ČVUT budou zase testovat kardiologové z olomoucké fakultní nemocnice.

Ostravská technická univerzita se kromě výroby ochranných štítů pustila i do produkce odběrových tyčinek. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) totiž avizoval, že i jich je nedostatek.

V Ostravě vyrábějí štíty pro zdravotníky
Zdroj: ČT24