Olomouc preventivně zlikvidovala komáří larvy v lesích za městem. Podmínky pro hmyz jsou letos příznivé

Olomoucká radnice nechala pomocí bakteriálního přípravku preventivně zlikvidovat početné komáří larvy v Černovírském lese, aby před obtížným hmyzem ochránila obyvatele městských částí Černovír, Chválkovice, Pavlovičky a Týneček. Informovala o tom mluvčí magistrátu Jana Doleželová. Lužní lesy v této části Olomouce jsou na jaře líhništěm komárů, letos jsou podmínky pro vývoj larev příhodné.

V Černovírském lese odborníci použili přípravek v tůních a lagunách, které byly na jaře plné larev komárů. „Přípravek na likvidaci larev komárů je bezpečný a ostatním živočichům neuškodí. Náklady na preventivní zásah přijdou magistrát na 79 tisíc korun,“ řekla Doleželová.

Odborníci riziková místa v okolí Olomouce pravidelně monitorují. Připraveni jsou zasáhnout i v městských částech Chomoutov, Hejčín, Řepčín, Slavonín a Nemilany.

„Komáří region“

V lužních lesích v okolí Olomouce jsou komáří kalamity poměrně časté. Nejhorší situace bývá v okrajových částech Litovle na Olomoucku, které s lesy sousedí. Litovel kvůli komářím kalamitám před časem spojila síly s okolními obcemi. Ve společném fondu na boj s přemnoženými komáry mají samosprávy několik set tisíc korun.

Obcím pomáhají odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Loni na jaře instalovali v Litovelském Pomoraví senzory, které zaznamenávají populaci komárů. Samosprávy díky čidlům získají na dálku údaje, podle kterých se rozhodnou, zda je v tůních nutné aplikovat postřik cíleně hubící komáří larvy.

Litovelské Pomoraví sužuje vysoká aktivita komárů vždy na začátku jara. Chráněná krajinná oblast se totiž rozkládá podél řeky Moravy a místní početné vodní a mokřadní ekosystémy jsou pro líhnutí komárů ideálním místem. Riziko přemnožení komárů podle odborníků v posledních letech navíc zvyšuje klimatická změna.