Obchvat Dašic je hotový. Město má zbavit kamionů

Pardubický kraj v pondělí zprovoznil obchvat Dašic na Pardubicku, který je zároveň přivaděčem na dálnici D35. Stavba trvala dva roky a stála 750 milionů korun. Díky silnici se městu uleví od tranzitní dopravy, řekli novinářům zástupci kraje a krajských silničářů. Denně městem projíždělo až čtyři tisíce vozidel.

Kraj připravoval přeložku silnice od srpna 2022. Město Dašice o ni začalo usilovat o mnoho let dřív. Radnice pomáhala zprostředkovávat jednání s majiteli pozemků, aby je prodali kraji a mohlo se začít stavět co nejdřív.

„Celá záležitost začala v roce 2009, kdy jsme začali dělat územní plán a chtěli jsme mít obchvat Dašic. Než jsme to mohli dát do svého územního plánu, musel to mít kraj ve svých zásadách územního rozvoje. Když se to povedlo, pak se to teprve začalo hýbat,“ řekl bývalý starosta Dašic Petr Zikmund.

Dašice dlouho trpěly nadměrnou dopravou. Denně městem projely tři tisíce až čtyři tisíce vozidel. Podle Zikmunda se to projevovalo na statice domů, některé jsou popraskané. „Konečně se můžeme těšit na klidnější ulice, méně hluku a bezpečnější prostředí pro naše děti,“ dodala současná starostka Pavla Žídková (Nezávislí Dašice).

Kromě funkce obchvatu je cesta dálničním přivaděčem na D35. Obchvat Dašic stál tři čtvrtě miliardy korun, kraj ho platí z dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Do nákladů je započtený archeologický průzkum za 85 milionů. „Oproti přípravám velkých liniových staveb příprava obchvatu Dašic nebyla tak dramaticky dlouhá,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/SOCDEM).

Další přivaděče k D35 už kraj připravuje

Silnice měří asi tři kilometry, na její trase jsou dva mosty, tři kruhové křižovatky a jeden podchod pro pěší a cyklisty. Největší stavbou je ocelobetonový most přes řeku Loučná. Podchod spojuje Dašice a Kostěnice. To byl jeden z náročnějších momentů celé stavby, řekl Richard Rakouš ze sdružení firem Metrostav Infrastructure, Chládek & Tintěra, PORR. „U podchodu jsme zjistili nepředvídatelně vysokou hladinu spodní vody, objednatel stavby musel přeprojektovat část podchodu, aby mohl fungovat,“ vysvětlil.

Pardubický kraj připravuje přivaděče na dálnici D35 na základě memoranda se státem, postupně na to dostane 2,7 miliardy korun. První otevřel v červnu u Rokytna. Další připravuje například u Zminného, místní části Dašic.

Kraj teď pracuje na stavebním řízení a výkupu pozemků. Provádí se archeologický průzkum. „Byli bychom rádi, aby na začátku příštího roku byla zahájena stavba, ve chvíli, kdy bude hotový obchvat Zminného, bude to sloužit jako přímé napojení Pardubic na dálnici D35. Bude to bezpečné a rychlé,“ řekl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Zdeněk Vašák.

Podle náměstka hejtmana Michala Kortyše (ODS) chybí kraji vykoupit pozemky od jednoho majitele. Zemědělský podnik na nich hospodaří, po skončení letní sezony se patrně podaří podepsat smlouvu o prodeji. „Vlastník se chce domluvit,“ ujistil.