Na Lysé hoře je nové sídlo Horské služby. Jde o nejvýše položenou základnu v Česku

Horská služba má novou základnu na Lysé hoře (zdroj: ČT24)

Záchranáři na Lysé hoře v Beskydech se přestěhovali na novou základnu, která vznikla v místě původního sídla Horské služby ze 70. let minulého století. Nová budova má lépe odolávat počasí a měla by být i energeticky úspornější. Chata měla být hotová už loni na podzim, stavba se ale zpozdila kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám.

Původní základna Horské služby na Lysé hoře byla postavena v roce 1977. Kromě zdiva tvořilo budovu i dřevo, které ale v horských podmínkách začalo hnít a postupně se začínal drolit i beton. Záchranáři se tak museli přestěhovat jinam. 

O uplynulém víkendu ještě sloužili v provizorních prostorách ve vysílači, který se stal jejich působištěm na dva roky. V pondělí se už stěhovali do nově postavené chaty, šlo o doslova bleskový přesun, protože museli být v pohotovosti kvůli případnému zásahu. Stěhování do několik metrů vzdálené budovy jim zabralo hodinu. 

Veškerou techniku máme zatím uloženou provizorně, ale i teď, když dojde k nějakému problému, tak do dvou minut vyjíždím a jsem schopný pacienta okamžitě ošetřit.
Radim Pavlica
záchranář Horské služby Beskydy

Stavba na horách přináší problémy

Do nových prostor se záchranáři měli přesunout už loni na podzim, jenže kvůli nepříznivému počasí se stavba opozdila. „Na Lysé hoře se staví trošku obtížně, protože i v letním období jsou dny, kdy se nedá stavět. Byly problémy se statikou, která se musela trošku upravovat a předělávat,“ řekl záchranář Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Zásadním problémem jsou velké teplotní rozdíly, na Lysé hoře může být v létě 25 stupňů, naopak v zimě i -30. Dělníky však výrazně zdržel i nedostatek stavebního materiálu, který práce na horách pozastavil zhruba o dva týdny. 

Nová chata pro záchranáře na Lysé hoře za šest a půl milionu korun má i jedno prvenství. Je nejvýše položenou základnou Horské služby v Česku. Nachází se přímo pod vrcholem Lysé hory ve výšce 1320 metrů nad mořem. 

Lysá se bez záchranářů neobejde

Lysá hora patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v Beskydech, ročně na ni vystoupá více než půl milionu lidí a neustále jich přibývá. S tím souvisí také nárůst výjezdů Horské služby. „Někdy je to jednou za týden, někdy až třikrát. Většina těch úrazů je spojená s pěší turistikou, někdy s cyklistikou nebo paraglidingem,“ uvedl Pavlica.

Horská služba v Beskydech má celkem devět stanic a v létě zaměstnává jedenáct záchranářů a 65 dobrovolníků. V zimě je počet členů Horské služby na horách o něco vyšší. Na Lysé hoře by se měli střídat dva záchranáři.