Mostecký kulturní dům Repre čeká rekonstrukce za 785 milionů

Rekonstrukce kulturního domu Repre (zdroj: ČT24)

Zakázku na opravu kulturního domu Repre v Mostě vyhrála firma s nabídkou necelých 785 milionů korun. Cena je o dvacet procent nižší oproti odhadům. Náklady zaplatí město z dotací a úspor. Pokud se nikdo proti výběru zhotovitele při třetí soutěži neodvolá, vyklízecí práce začnou na přelomu března a dubna. Radnice počítá se zprovozněním objektu, kam se přestěhuje knihovna, v roce 2026, řekl primátor Marek Hrvol (ProMOST).

Do tendru se přihlásili čtyři uchazeči, vítěze vybrali radní. Název firmy sdělí až po uzavření kupní smlouvy. Nyní běží patnáctidenní lhůta na podání námitek. Následně do třech týdnů od uzavření kupní smlouvy město předá zhotoviteli staveniště. Cena byla jediným kritériem veřejné soutěže, druhý v pořadí měl nabídku o dva miliony korun vyšší, další byly do osmi set milionů korun.

Na největší investici v novodobé historii má město přislíbeny dvě dotace ve výši zhruba půl miliardy korun. „Spořili jsme dlouhá léta, takže peníze na to máme, úvěr si brát nebudeme,“ uvedl Hrvol. Jednu dotaci město obdrží z Integrovaného regionálního operačního programu a druhou z Národního plánu obnovy.

První výběrové řízení město zrušilo kvůli vysoké nabídkové ceně. V tom druhém nabídly firmy podle primátora akceptovatelné částky, tendr zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a město se proti tomu neodvolalo. Připomínky úřadu zapracovala radnice do podmínek následné soutěže.

Poslední ples před pěti lety

Rekonstrukce podle harmonogramu potrvá dva a půl roku a další půlrok předání stavby a dodělávky. Maturanti si tak pro plesy musí letos i v následujících letech zajistit sál někde jinde. Objekt je v současnosti zakonzervovaný. Poslední městský ples se v něm uskutečnil v roce 2019.

Skupina občanů doručila loni před vánočními svátky primátorovi a radě města otevřený dopis bezmála s 900 podpisy a odbornou analýzou projektu rekonstrukce. Žádali přepracování projektu. Repre si podle autorů dopisu zaslouží architektonickou soutěž.

Kritika provází projekt od jeho počátku. Vedení města v pátek ukázalo dokument, ve kterém se k opravě vyjádřil jeden z architektů díla Mojmír Böhm. Ten nesouhlasil s uspořádáním architektonické soutěže, naopak schválil dvě drobné změny navržené v projektu.

Členitý dům vznikal v letech 1972 až 1984 spolu s výstavbou nového města. Na střeše je umístěna měděná koule planetária. To se tam po rekonstrukci vrátí stejně jako svítidla. Multifunkční sál bude mít kapacitu osm set lidí. Správcem objektu bude knihovna. Plesová sezona by mohla být znovu v kulturním domě, na který byl v minulosti už vypsán demoliční výměr, v letech 2026 až 2027.

Město v roce 2010 prodalo objekt za 28 milionů korun. Rozhodčí soud v roce 2015 označil kupní smlouvu za neplatnou a za vlastníka označil Most.