Mezi Vejprnicemi a Plzní narazil osobní vlak do betonové překážky na trati

Události: Na trať z Plzně do Domažlic někdo umístil kus betonu, nejde o první podobný incident (zdroj: ČT24)

Na železniční trati mezi Vejprnicemi a Plzní v pondělí časně ráno narazil osobní vlak do betonové překážky na trati. Událostí se zabývá policie. Podle Michala Holečka z hasičského záchranného sboru se nikomu nic nestalo. Provoz na trati už byl obnoven, doprava do Německa ve směru na Mnichov zhruba tři hodiny stála, mezi Plzní a Vejprnicemi jezdily kyvadlově náhradní autobusy, informovaly České dráhy.

„Betonové prvky byly na kolejiště naskládány pravděpodobně úmyslně,“ sdělil Holeček. Policejní komisařka začala věc prověřovat pro podezření z obecného ohrožení, oznámila po poledni policejní mluvčí Michaela Raindlová. „Policisté nadále prověřují veškeré okolnosti události,“ doplnila. Případnému pachateli tak hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Nehoda se stala před pátou hodinou ráno pod silničním mostem severozápadního obchvatu Plzně. Vyjely k ní jednotky hasičů Správy železnic a dvou plzeňských profesionálních stanic. „Ve vlaku v té době cestovalo sedmdesát osob, které v naší spolupráci byly evakuovány do přistaveného náhradního vlaku. Ke zranění nedošlo, pouze k poškození vlaku. Vše je v šetření vyšetřovatelů Správy železnic,“ doplnil Holeček.

„Kromě několika osobních vlaků se mimořádnost dotkla například také dálkového vlaku Bavorský expres, který míří z Prahy do Mnichova. Cestující také museli využít náhradní autobusovou dopravu,“ sdělila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Od ledna 2020 eviduje drážní inspekce přes sedmdesát událostí, kdy na kolejích překážely neobvyklé předměty. Nejčastěji šlo o kamení. Většina nehod se obešla bez zranění. Ta pondělní bude stát desítky tisíc korun. Beton při ní poškodil hlavně podvozek vlaku.

Kamení na trati i koleje polité olejem

Třeba na trať z Mostu na Moldavu v Krušných horách někdo na konci roku 2022 nastražil kameny dvakrát za sebou. Policie pachatele nenašla – na rozdíl od strojvedoucího, který na stejné trati polil koleje olejem, takže vlak s osmi lidmi klouzal asi sto metrů z kopce. Důvodem byla nespokojenost se změnou dopravce. Soud ho potrestal podmínkou.

Na Karvinsku zase v roce 2015 souprava s dvěma sty cestujícími narazila do železné konstrukce. Bezdomovci ji zřejmě chtěli rozbít, než ji zpeněží. Ve Vratimově o pár měsíců později vlak najel do malotraktoru, se kterým uvázli zloději. Častější jsou ale střety s kameny. Loni v březnu opilý muž postavil do kolejí u Zubří balvan. A policie chytila i tři děti, které jsou podezřelé, že daly v květnu kamení na trať v pražských Čakovicích.

Ojedinělý byl naopak případ seniora, který v létě roku 2017 pokácel stromy na tratě v okolí Mladé Boleslavi a v okolí zanechal letáky se zvoláním Alláhu akbar! Chtěl vyvolat odpor k uprchlíkům. Soud poslal muže na čtyři roky do vězení jako prvního člověka potrestaného v Česku za teroristický útok. Zhruba po dvou letech ho podmíněně propustil.