Manželé chtěli do bitcoinmatu na popud podvodníka vložit statisíce, zasáhl kolemjdoucí. I tak o část peněz přišli

Události v regionech: Další pokus o bankovní podvod (zdroj: ČT)

Všímavý kolemjdoucí v Ostravě zachránil část úspor manželskému páru, který uvěřil podvodníkům, kteří se vydávali za pracovníky banky. Manželům namluvili, že jim někdo krade z účtu peníze, vybídli je, aby úspory vybrali a vložili do kryptobankomatu v jednom z ostravských obchodních center. Manželé přišli o 46 tisíc korun, původně ale chtěli do přístroje vložit přes 300 tisíc.

Jan Maceček si podezřelé situace všiml u kryptomatu jenom den poté, co na facebookovém profilu Události Ostrava ČT viděl reportáž o jiném bankovním podvodu. „Byl tam pán s paní, tak 55 let. Pán měl telefon na uchu, celou dobu ho po tom telefonu někdo instruoval,“ uvedl.

V tu dobu už do kryptobankomatu manželé vložili 46 tisíc korun. Jan Maceček zmatený pár zastavil a dovedl je k pobočce jejich banky. Následně zavolal policii.

„Podvodník se nějak dostal k občanskému průkazu toho poškozeného. Řekl mu, že se někdo na jeho průkaz snaží vzít úvěr, jestli o tom něco ví. Říkal mu, že musí své peníze zachránit,“ popsal Maceček s tím, že podvodníci manželský pár poslali do banky vybrat všechny peníze a poté je vložit do kryptomatu, aby je „zabezpečili“.

Podezřelé praktiky

Virtuální měny využívají takzvané peněženky. Může to být malé zařízení, aplikace v mobilu, ale i QR kód. „V klasické bitcoinové síti je transparentní, takže nějakou peněženku dohledat můžete, ale už nikdy nezjistíte, komu patří, případně kdo to z ní vybral,“ vysvětlil odborník na kyberbezpečnost Ivan Zelinka z Fakulty elektrotechniky a informatiky Vysoké školy Báňské – Technické univerzity Ostrava.

Právě to je pro uživatele hlavní výhodou, virtuální měny totiž nejsou spojeny s jejich identitou. „Když vám někdo říká, že je to výhodná investice, že to musíte dát do bitcoinmatu, a to co nejdříve a co nejvíce, tak už to je divné. Proč by vám někdo neznámý chtěl přinést hodně peněz,“ upozornil Zelinka.  

Podvodem v Ostravě se nyní zabývá policie. „Kriminalisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání podvodu. Pachateli hrozí odnětí svobody až na pět let,“ řekla mluvčí Krajské policie Moravskoslezského kraje Kateřina Kubzová.  Policie zároveň vyšetřuje další tři případy falešného bankéře na Opavsku.