Falešní bankéři nutí lidi vzít si úvěr a peníze vložit do bitcoinmatu. Policie eviduje stovky případů

Policie řeší telefonáty falešných bankéřů (zdroj: ČT24)

Pražští policisté varují před takzvanými falešnými bankéři, za poslední dva roky řeší více než 230 případů podvodů se škodou skoro osmdesát milionů korun. Falešný bankéř podle policie přesvědčí poškozené, aby si v bance vzali úvěr a peníze vložili do bitcoinmatu, podvodník pak získá přístup do jejich bitcoinové peněženky a oni o peníze přijdou. Informoval o tom mluvčí pražské policie Jan Daněk.

„Podvod se uskutečňuje tak, že se falešný bankéř telefonicky spojí se svou obětí a za využití sociálního inženýrství ji přesvědčí o tom, že jí někdo ukradl identitu a nyní si na ni chce vzít v bance úvěr. Pachatel poškozeného zmanipuluje a přesvědčí ho o tom, aby šel do své banky, tam si vzal na sebe maximální výši úvěru, kterou mu banka dovolí, a získané peníze pak vložil do bitcoinmatu,“ popsal mluvčí.

Podvodníci podle kriminalistů argumentují tím, že poškozený vyčerpá svůj limit na úvěr a ten, kdo mu údajně ukradl identitu, už o žádnou půjčku nebude moci zažádat.

Průměrná částka, o kterou tímto způsobem lidé přicházejí, se podle mluvčího pohybuje okolo čtyř set tisíc korun, kriminalisté ale evidují i případ, kdy poškozená přišla více než o dva miliony. Až čtvrtina těchto případů se odehrála právě v hlavním městě. 

Vydávají se za reálné bankéře či policisty

„Touto cestou proto chceme veřejnost varovat, aby byli lidé obezřetní,“ uvedl mluvčí. Zároveň na policejním webu zveřejnil část nahrávky, aby lidé slyšeli, jak podvodníci postupují, a dali si na ně pozor. Nahrávka se týká případu, který se stal v Praze 4 minulý týden, a poškozená v bance požádala o úvěr 300 tisíc korun. „Naštěstí si včas uvědomila, že se jedná o podvod, a o peníze nepřišla,“ dodal mluvčí.

Na základě takového telefonátu si šla o úvěr zažádat na pobočku banky i Petra Černohorská. Půjčku jí ale neschválili. „Měla jsem andělíčka strážníčka. Svým způsobem mi to pomohlo, protože jsem si myslela, že tohle se mi nikdy nemůže stát, že nejsem ohrožená skupina,“ řekla ČT. 

Policie upozornila na to, že banka nikdy nebude po klientovi chtít údaje do bankovnictví, případně aby si klient vybral peníze a uložil je do jiné banky nebo kryptoměny. „S největší pravděpodobností se jednalo o bitcoinmat, zařízení, které umí převádět reálné peníze na virtuální měnu, protože virtuální měna –⁠ nejčastěji bitcoin –⁠ je obtížně dohledatelná,“ sdělil vedoucí oddělení kybernetické kriminality pražské policie Václav Písecký.  

Podvodníci podle policie taky používají reálná jména pracovníků bank, případně falešných policistů. Lidé by tak měli pravidelně sledovat stránky svých bank, kde bývají rady a návody, jak podvod rozpoznat.