Lidé, kteří pronajímají byty turistům, to musí hlásit, shodují se politici. Časové omezení čelí kritice

Události, komentáře: Bič na sdílené bydlení (zdroj: ČT24)

Praha připravila návrhy, které chce předložit ministerstvu pro místní rozvoj a použít je k regulaci krátkodobého pronajímání bytů. Jak vyplynulo z debaty politiků v Událostech, komentářích, největší shoda je na zavedení informační povinnosti o počtu pronajímaných bytů a jejich využívání. Kriticky se naopak některé strany stavějí k myšlence, že by bylo možné byty pronajímat jenom po omezenou dobu.

Služby jako Airbnb považují pražští radní za velké riziko pro budoucnost historického centra. To se podle nich kvůli neustálému krátkodobému pronajímání některých bytů dále vylidňuje.

„Primárně to potřebujeme řešit proto, aby nedošlo k úplnému vylidnění centra, aby se v centru dalo bydlet a žít, aby tam mohli normálně bydlet rezidenti. Ti jsou extrémně rušeni,“ řekla městská radní pro oblast legislativy, veřejné správy a podpory bydlení Hana Kordová Marvanová (za STAN/Spojené síly).

Pražský radní pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský (Piráti) připomněl, že s pronajímáním bytů turistům nepočítá ani územní plán, který rozlišuje bytovou zástavbu a hotely. „Je zde přes 10 tisíc bytů, které nejsou používány jako byty, ale slouží jako hotelové pokoje. Tyto aktivity odebírají byty z účelů, ke kterým jsou určeny,“ zdůraznil.

Několik návrhů regulace už ve sněmovně pohořelo

Dodal, že město nyní začalo jednat s ministerstvem, protože doufá, že když se návrh dostane do sněmovny jako vládní, bude mít vyšší šanci na úspěch. Návrhy na regulaci krátkodobých pronájmů bytů turistům totiž již poslanci několikrát smetli – šlo však buď o případy, kdy město využilo svoji zákonodárnou iniciativu, nebo poslanecké návrhy zastupitelů, kteří jsou zároveň poslanci. 

Praha navrhuje čtyři opatření, částečně však vzbuzují kritiku nebo pochybnosti. Předseda asociace pronajímatelů ČAPUS David Bureš považuje za problematickou myšlenku, že by bylo možné pronajímat byt turistům jen část roku – 60 nebo 90 dní. „Vidíme, že v ostatních částech světa to nefunguje, že to přešlo do šedé zóny,“ varoval.

Člen sněmovního podvýboru pro bytovou politiku Vojtěch Munzar (ODS) by zase nechtěl dávat radnicím pravomoc pronajímání výrazně regulovat či zakazovat. „Konkrétní návrh byl napsán tak, že v rámci celé České republiky by mohlo dojít k jeho negativním důsledkům. Obsahoval, že rada obce – jakákoli rada obce – může nařídit zákaz ubytovacích služeb. Nejenom krátkodobých pronájmů, ale i v rodinných domech a podobně,“ podotkl.

Podle Kordové Marvanové ale klade pražská rada na své návrhy různou prioritu. Na tom, co považuje za nejdůležitější, je vesměs shoda. „Klíčové je poskytování informací. To je základ pro řešení ostatních věcí. My chceme vymahatelnost dodržování stávajících věcí, které v zákonech jsou,“ poznamenala. Informační povinnost je klíčová i podle Bureše a Munzara.

Bureš vyzval úřady i k řádným kontrolám, které podle něj neprobíhají. „Trochu chybí PR ze strany státu, respektive ze strany města. Hodně lidí (…) toto téma hodně zlehčuje, mají pocit, že jsou skrytí,“ míní.

Nedostupnost bydlení se tím nevyřeší

I když radní Zábranský hovoří o deseti tisících bytů využívaných pro ubytování turistům (z celkových 700 tisíc pražských bytů), město jedním dechem dodává, že si od regulace tohoto byznysu neslibuje vyřešení problémů s nedostupností bydlení.

„Nedostatek nabídky bytů a extrémně rostoucí ceny chceme řešit primárně jinými nástroji,“ podotkla Kordová Marvanová.