Liberec nechá prověřit zakázku na rekonstrukci bazénu. Práce začnou místo jara nejdřív na podzim

Liberec prověří zakázku na rekonstrukci bazénu a vymění administrátora této soutěže. V pátek to oznámil primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Povede to ovšem ke zpoždění prací – místo jara, kdy měly začít, je bude možné zahájit nejdříve na podzim. Kvůli výměně administrátora se totiž také zpozdí vypořádání připomínek k výběru dodavatele. Třičtvrtěmiliardový tendr měl na starost někdejší primátorův náměstek Petr Židek (dříve ODS), kterého obvinila policie z ovlivňování veřejných zakázek. Podle zjištění Reportérů ČT se detektivové při dubnovém zásahu na liberecké radnici a na dalších místech zajímali právě o rekonstrukci bazénu.

Podle primátora Zámečníka se město dohodlo s dosavadním administrátorem soutěže na rekonstrukci bazénu na předčasném ukončení smlouvy. „My jsme se rozhodli v koalici už zhruba v polovině dubna, že s tímto administrátorem ukončíme smlouvu, aby bylo další pokračování nade vší pochybnost,“ podotkl primátor. Zdůraznil přitom, že vedení města nemělo žádné informace o nějakém nestandardním jednání administrátora.

Město oslovilo Vysoké učení technické v Brně a České vysoké učení technické v Praze s žádostí o prověření projektové dokumentace. „Zdali nevykazuje nějaké znaky manipulace nebo nadhodnocení položek a podobně,“ ozřejmil Zámečník. Závěry vysokých technických škol by měly také naznačit, zda nehrozí vícepráce. Město se chce posudky zaštítit při žádostech o dotace. S nimi se obrátilo na Národní sportovní agenturu, další příspěvek žádá z operačního programu Životní prostředí – celkem více než 400 milionů korun.

Uchazeči o zakázku mohli nabídky podat do února. Přišlo jich šest, nejlevnější za 748,8 milionu korun bez DPH od Metrostavu DIZ, který původně liberečtí radní vyhlásili vítězem. Později ale výsledek kvůli námitkám vůči vítězné firmě zrušili. Vypořádání námitek bude mít na starost nový administrátor, kterého radní zřejmě vyberou až v červnu.

Plavecký stadion z poloviny 80. let minulého století opravu potřebuje – technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je také zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Od dubna je areál pro veřejnost zavřený, používají jej jen plavecké oddíly. Protože ale práce nakonec nezačaly, bude o prázdninách veřejnosti přístupná sluneční louka a pětadvacetimetrový bazén. „Nebudou fungovat šatny, bude se přicházet zvenčí,“ avizoval Zámečník. V září město rozhodne, zda se bazén znovu otevře, nebo zda začnou opravy.

Dva z obviněných po libereckém policejním zásahu jsou venku z vazby

Policie v dubnu obvinila osm lidí ve dvou různých případech spojených s veřejnými zakázkami v Liberci. Dva stíhané – bývalého vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele firmy Investing CZ Josefa Nadrchala, poslal soud do vazby.

Z vazby byli nyní oba propuštěni, takže všechny obviněné již stíhá policie na svobodě. Hýbner a Nadrchal jsou stíháni ve větvi kauzy, která se netýká bazénu. Spolu s dalšími čtyřmi lidmi je policie podezírá z korupčního jednání v souvislosti se zakázkami na opravy komunikací. Ve druhé větvi je kromě exnáměstka Židka obviněn také předseda představenstva liberecké stavební, developerské a investiční společnosti Syner Group Petr Syrovátko.