Kvůli financování záchytky se Karlovarský kraj obrací na obce. Špatný vtip, reaguje Sokolov

Události: Financování záchytných stanic (zdroj: ČT24)

Protialkoholní záchytná stanice v Sokolově má problémy s financováním. Její ztráta narůstá. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA) už vyzval obce, aby na provoz jediné záchytky v regionu finančně přispívaly. Klienti totiž za střízlivění často nezaplatí, roční ztráta zařízení se už pohybuje kolem deseti milionů korun.

„Bezdomovců máme v Sokolově spoustu, protože když je na záchytnou stanici přivezou z jiného města, tak nám tady ty lidi zůstanou,“ popsal velitel sokolovské městské policie Radek Neděla.

Na záchytné stanici se o ně stará personál zdravotnické záchranné služby – lékař, zdravotní sestra a sanitář. V loňském roce stál provoz zhruba devět milionů korun, od klientů přitom vybrali jen necelých 500 tisíc, zbytek hradí kraj. „Poté, co jsme vyšli vstříc požadavkům lékařů, kteří tu mají nelehký osud a nelehkou práci, tak jsme jim zvýšili tarify a roční ztráta bude někde na úrovni deseti milionů korun,“ upřesnil hejtman Kulhánek.

Peníze neposkytneme, vzkázal Sokolov

Kraj proto oslovil obce, aby se na financování provozu podílely. Podle Sokolova je to špatný vtip. „Záchytku nechceme a finanční prostředky poskytovat nebudeme,“ prohlásil starosta města Petr Kubis (ANO).

Kapacita lůžek je dostačující, každý den se na záchytce starají průměrně o dva klienty, poplatek za pobyt je 3400 korun. „Celý systém, jak je nastavený, tak je až absurdní, protože dokážeme vybrat poplatky zhruba od pětadvaceti procent klientů,“ poznamenal ředitel Zdravotní záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana.

Třeba bezdomovec Vladimír Prokůpek dluží za noclehy na záchytce 980 tisíc. Na zaplacení dluhů nebere ohled. I tak bude záchytka fungovat dál ve stejném režimu. Výtky Sokolova i dalších obcí hejtman chápe, provoz bude dál dotovat z krajské kasy.