Soud nepravomocně potrestal podmínkou muže, který odpálil nálož v policejním autě

Muže, který loni v srpnu odpálil v Aši podomácku vyrobenou výbušninu v zaparkovaném policejním autě, soud potrestal dvouletou podmínkou. Rozsudek není pravomocný. ČT to řekl soudce Petr Holub. Za násilí proti policejnímu orgánu hrozilo muži podle trestního zákoníku až osm let vězení. Obžalovaný útok zdůvodnil svými osobními problémy.

„Obžalovaný byl uznán vinným ze zločinu násilí proti orgánu veřejné moci. Obžalovanému byl uložen trest odnětí svobody v trvání dvou let, jeho výkon byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání tří let a šesti měsíců,“ sdělil Holub. Muž kromě toho musí uhradit způsobenou škodu, podstoupit psychoterapii a pravidelně se hlásit probačnímu úředníkovi. Trest není pravomocný, žádná ze stran ale proti rozsudku zatím odvolání nepodala.

K incidentu došlo na začátku loňského srpna. Muž umístil podomácku vyrobenou výbušninu pod kapotu zaparkovaného policejního auta, zapálil ji a utekl. Výbuch poškodil také pravé přední dveře služebního vozidla německé policie, které bylo zaparkované vedle. Způsobil tak škodu téměř dvě stě tisíc korun.

Podle soudce chtěl muž svým činem docílit toho, aby se dostal do vězení, považoval to za příhodné řešení své tíživé životní situace. Policisté muže zadrželi asi hodinu po výbuchu.

Exploze nastala v zastavěné oblasti poblíž panelových domů. „Muž si vzhledem ke svému vzdělání a zkušenostem s pyrotechnikou musel být vědom toho, že po prvotním výbuchu může dojít následně k výbuchu služebního vozidla, ale i automobilů zaparkovaných vedle něj a tím k ohrožení lidí bydlících v blízkých panelových domech,“ uvedl loni v srpnu policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Policisté proto muže původně obvinili i z obecného ohrožení. V obžalobě ale zůstalo jen násilí proti veřejnému orgánu. Za takový čin podle trestního zákoníku hrozí dva až osm let vězení.