Je libo vlastní bunkr? Ministerstvo je prodává, například v Bělé pod Pradědem za 16 tisíc

Ministerstvo nabízí prvorepublikové bunkry (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany se postupně zbavuje předválečných pevností, takzvaných řopíků. Některé bezúplatně převádí na obce a spolky, nebo nabízí prostřednictvím realitních kanceláří jako v Bělé pod Pradědem. Už zhruba pět tisíc bunkrů má nové majitele, prodej dalších se chystá.

Tři objekty vlastní například Klub vojenské historie v Chotěbuzi, na který řopíky ministerstvo obrany nedávno převedlo. Klub se o bunkry v okolí obce stará už šestnáct let a postupně je opravuje, aby vypadaly tak, jako v době, kdy byly postaveny. 

Ján Labák z Klubu vojenské historie Chotěbuz řekl, že momentálně mají zájem o další dva bunkry. Šanci mají, protože ministerstvo obrany objekty předválečného opevnění nabízí už několik let. Nejdříve však oslovuje majitele pozemku, neziskové organizace a také obce.

Na řopík stačí jeden měsíční plat

Deset bunkrů momentálně spravuje i obec Bělá pod Pradědem na Jesenicku. „My máme kolem deseti řopíků, některé využíváme pro turisty. Popsali jsme je, aby věděli, k čemu sloužily. Jsou v lesích, kde je využívají myslivci na nějaké krmivo na zimu,“ řekl starosta Bělé pod Pradědem Miroslav Kružík (SNK 2018).

Zájem o bunkry je a je poměrně velký. Téměř vše, co nabízíme, se daří prodat.
Jan Pejšek
mluvčí ministerstva obrany

V případě, že o objekt nikdo neprojeví zájem, nabízí ho ministerstvo v aukci. Jeden momentálně i v Bělé pod Pradědem za šestnáct tisíc korun. Jde o minimální částku, kterou by měl případný zájemce resortu nabídnout. 

„My prodáváme to, co je zaměřeno a zapsáno do katastru, tam je v uvozovkách problém to, že v době vzniku těch bunkrů byly utajené a nebyly nikde zapsané,“ popsal mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

Ministerstvo obrany už převedlo nebo odprodalo asi 1400 řopíků a také devadesát objektů těžkého opevnění. Do konce roku se chystá ještě prodej dalších čtyřiceti, deset z nich je právě na severní Moravě a ve Slezsku.