Pražský magistrát má na výběr dodavatele elektřiny pár dní. Provede jej v režimu krajní nouze

Praha nakoupí elektřinu pro město a jeho příspěvkové organizace v režimu krajní nouze. Rozhodli o tom radní na mimořádném jednání. Dodávky energie na příští rok třeba pro domovy seniorů, muzea nebo záchranáře město dosud zajištěné nemělo. Původní tendr zastupitelé neschválili. Dodavatele na první pololetí chce metropole vybrat v neveřejném řízení do konce roku.

Nový výběr bude mít na starosti opět příspěvková organizace magistrátu Pražské společenství obnovitelné energie (PSOE). „V režimu krajní nouze to bude podepisovat přímo PSOE, pokud cena bude nižší nebo rovna té, která byla vysoutěžena ve veřejné zakázce,“ uvedla náměstkyně pražského primátora Jana Plamínková (STAN).

Původní tendr radní kvůli rozhodnutí zastupitelstva zrušili v pondělí. Vadil jim způsob výběru dodavatele i jeho marže. Podle Plamínkové nastalou situaci nikdo nečekal, protože původní materiál schválily kromě rady i výbory obsazené všemi stranami v zastupitelstvu. „Čekali jsme, že to hladce projde zastupitelstvem, ale bohužel to neprošlo, protože při hlasování chyběl jeden jediný hlas,“ řekla. 

Elektřinu bude magistrát nakupovat na burze

Praha bude od Nového roku nakupovat elektřinu za spotové ceny. „Doufáme, že to bude levnější,“ řekla náměstkyně. Na nákupy se celý příští rok bude vztahovat vládou stanovený cenový strop.

Pokud by radní nezajistili dodávky elektřiny do konce roku, spadlo by hlavní město, domovy seniorů, školy nebo galerie, které zřizuje, do režimu dodavatele poslední instance.

Záměr vypsat zakázku na dodavatele elektrické energie schválili městští zastupitelé letos v září. Tehdy byla odhadovaná cena tendru kvůli vysokým cenám energií stanovena zhruba na 1,32 miliardy korun. Následně vláda v říjnu rozhodla o maximálních cenách elektřiny, proto se vysoutěžená částka snížila na 510 milionů korun. Z té připadala na odběrná místa vedená pod magistrátem elektřina za 150 milionů korun a na příspěvkové organizace za 360 milionů korun.

Částka byla stanovena odhadem, neboť konečnou cenu určuje nákup na burze. Původní soutěž kritizoval například zastupitel ANO Ondřej Prokop, podle kterého byla třicetiprocentní marže pro PRE příliš vysoká a podmínky pro město nevýhodné.