Praha testuje svoz zbytků z kuchyně. Od ledna také zlevní třídění bioodpadu

Pražský magistrát spustil v prosinci pilotní projekt na svoz gastroodpadu, což jsou kuchyňské zbytky včetně kostí nebo prošlých potravin v původních obalech. Ve vybraných domech budou moct lidé po dobu jednoho roku zdarma třídit zbytky jídla, které jinak vyhazují v kuchyni. Od Nového roku bude také pro Pražany o polovinu levnější třídění bioodpadu.

„Do projektu sběru a svozu kuchyňských zbytků, zkráceně gastroodpadů, se zatím zapojilo přibližně 70 vlastníků nemovitostí. Projekt je zatím ve fázi provádění kontrolního rozboru směsného odpadu od zapojených objektů,“ objasnil vedoucí oddělení odpadů pražského magistrátu Radim Polák.

Do konce roku Pražské služby do vybraných domů rozmístí hnědé popelnice s oranžovým víkem, do kterých budou lidé jeden rok gastroodpad třídit. České televizi to řekl mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Kromě běžných kuchyňských zbytků, jako jsou omáčky, maso nebo pečivo, do nádob patří i prošlé potraviny v původním obalu. „Patří tam i mléko v tetrapaku, okurky ve sklenici, rybičky v konzervě, chleba v papírovém pytlíku či jogurt v plastovém kelímku,“ doplnil Polák.

Podle odborníků z pražského magistrátu tvoří téměř polovina směsného komunálního odpadu biologicky rozložitelná složka. Kromě rostlinných zbytků, které jsou vhodné ke kompostování, je to také zmiňovaný gastroodpad. Ten má vyšší obsah vody, a není vedle kompostování vhodný ani k přímému spalování ve spalovnách.

Obsah popelnic pak Pražské služby podle mluvčího budou svážet do biolinky v Přibyšicích. Do budoucna chce město zbytky využívat pro bioplynové stanice, které je přemění na biometan. Ten je pak možné využít jako palivo pro městské autobusy nebo jiná vozidla.

Od Nového roku levnější svoz bioodpadu

Doteď si lidé také mohli zaplatit svoz rostlinného odpadu u jedné ze čtyř společností, které v Praze službu zajišťují. Od ledna si může hnědou popelnici na rostlinné zbytky objednat vlastník nemovitosti přímo u města, a to s padesátiprocentní slevou. Pokud například zvolí velikost popelnice 120 litrů a četnost svozu jednou za dva týdny, zaplatí měsíčně 56 korun.

Aktuálně má u společností objednaný svoz bioodpadu asi 14 tisíc objektů. „Těm byla v těchto dnech odeslána výpověď smlouvy s informacemi o tom, jak si zajistit službu svozu bioodpadu od 1. 1. 2020. Vzhledem k tomu, že služba byla městem zlevněna, přepokládáme, že i nadále budou mít vlastníci o zajištění svozu bioodpadu zájem,“ řekl Polák. Hnědý kontejner na rostlinný odpad je v Praze možné objednat od roku 2004.