Dva obžalované v liberecké korupční kauze soud vyloučil k samostatnému projednání

V liberecké korupční kauze spojené s projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) krajský soud vyloučil Libora Turského a Jiřího Zeronika k samostatnému projednávání. Uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Ostatní obžalovaní vinu dál odmítají. Samostatné soudní jednání se uskuteční 27. července, rozhodl předseda senátu Pavel Pachner. Termín samostatného jednání tak bude v týdnu před tím, než bude senát pokračovat v projednávání hlavní kauzy.

Turský podle svého dřívějšího vyjádření vystavoval pro firmu Metrostav fiktivní faktury a takto získané peníze sloužily podle obžaloby na úplatky. Turský ve čtvrtek odmítl vypovídat. Metrostav už dříve jeho obvinění popřel. Svou vinu uznal také zakladatel GEPO a bývalý zastupitel Liberce za ODS Zeronik, který stál u zrodu obou projektů, kterými se soud zabývá. Jde o rekonstrukci kostela svaté Máří Magdalény a revitalizaci parku na Perštýně.

Stěžejní část kauzy souvisí s téměř dokončenou opravou kostela za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod měl projekt příslib dotace zhruba 55 milionů. „Prvotní snahou bylo kostel zachránit,“ řekl Zeronik. Přiznal, že chtěl projektem také vylepšit svou pošramocenou reputaci.

S podrobnostmi Zeronik odkázal na své předchozí výpovědi. V nich přiznal, že zakázka byla zmanipulována ve prospěch Metrostavu, ale že nic neorganizoval. Potvrdil, že výběrové řízení bylo „ušité na míru“ Metrostavu. Podle obžaloby byla zakázka předražená o 17 až 24 milionů.

Celé dokazování bude nutné provést znovu

V korupční kauze, kde je mezi obžalovanými i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), bude nutné provést u Krajského soudu v Liberci znovu celé dokazování. Pachner to ve čtvrtek při opětovném zahájení kauzy zdůvodnil dobou, jež uplynula od předchozího řízení u soudu v Liberci, i tím, že někteří obžalovaní v minulosti nebyli ani vyzváni k účasti na líčení. 

Kauza je spojená se dvěma projekty GEPO z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace z ROP Severovýchod. „Od začátku jsem měl projekt za projekt na záchranu památky v Liberci, a to se povedlo, žádné peníze z EU ale vyplaceny nebyly,“ řekl v páteku soudu Půta.

Liberecký hejtman také znovu zopakoval, že se cítí být nevinen, žádného trestného činu se nedopustil a žádný úplatek nepřijal. „A nikdy jsem si o žádný úplatek ani neřekl,“ uvedl Půta, který obžalobu označil za účelovou.

Půta: Účelově se vybírají detaily, ze kterých se dělá závěr

„V trestním řádu se říká, že policie i státní zastupitelství mají vyhodnotit všechny důkazy, které v přípravném řízení získaly jak v neprospěch, tak ve prospěch obviněných, a já myslím, že se to v tomhle případě prostě neděje. Jsou účelově vybírány detaily, ze kterých se potom dělá závěr,“ uvedl hejtman, který odmítl po své výpovědi odpovídat na dotazy státního zástupce.

V případu bylo původně obžalováno 13 lidí a čtyři firmy, Jaroslav Stuchlík ale koncem roku 2019 zemřel a soud jeho stíhání zastavil. Všechny ostatní obžalované před dvěma lety nepravomocně osvobodil liberecký soud, vrchní soud verdikt na základě odvolání státního zástupce zrušil. Pravomocný zůstal osvobozující verdikt jen pro bývalého jednatele obžalované firmy Gallos Romana Šíra. V jeho případě se státní zástupce neodvolal.