Děčín má po pěti měsících primátora, město povede Jiří Anděl

Vedení Děčína převzal bývalý náměstek Jiří Anděl (ANO), nahradil Jaroslava Hroudu (ANO), který byl z funkce primátora odvolán spolu s dalšími členy vedení města v červnu. Pro Andělovo zvolení primátorem bylo 17 zastupitelů, deset se zdrželo.

V novém vedení by měli podle koaliční smlouvy zasednout zástupci hnutí ANO, Pirátů, ODS, Změny pro Děčín a Volby pro Děčín, budou mít v zastupitelstvu 15 hlasů z 27. Dosud řídí město odvolaný primátor Hrouda (ANO). Zastupitelé ve čtvrtek kromě primátora zvolili i nové radní.

Koncem června na schůzi zastupitelstva nejprve na funkci rezignovali jediný zastupitel za ČSSD Václav Němeček a radní Jakub Houška (Náš Děčín). Následně náměstek primátora Vladislav Raška (Náš Děčín) oznámil rozpad koalice a zastupitelé ho odvolali. Na funkci radního rezignovali i Ondřej Smíšek (Náš Děčín) a Martin Weiss (ANO). Zastupitelé pak odvolali i zbylé čtyři radní.

Anděl řekl, že hlavním úkolem pro nové vedení bude sestavení rozpočtu a boj s epidemií koronaviru. „Nově vzniklá koalice se rodila v bolestech. Je to umění možného. Mě velmi příjemně překvapilo, že když jsem začal jednat potom s touto skupinou lidí, kteří doteď nám neodpustili vůbec nic, a naopak na všem hledali boláky, tak tito lidé mají v podstatě stejný zájem, aby město k něčemu vypadalo, jako odstupující garnitura,“ prohlásil.

První uvolněnou náměstkyní byla zvolena Anna Lehká (Volba pro Děčín), která se ve své funkci bude věnovat rozvoji města. Jako druhého uvolněného náměstka primátora pro realizaci a opravy staveb zastupitelé zvolili Tomáše Brčáka (ODS). Jiří Aster (ANO) bude neuvolněným náměstkem pro dopravu a čtvrtým neuvolněným náměstkem byl zvolen Martin Pošta (Volba pro Děčín), bude se věnovat školství a kultuře. V radě zasedne Milan Rosenkranc (Změna pro Děčín), Jan Palička (ANO), Jitka Flachsová (ANO) a Petr Zdobinský (Piráti).

Lidsky si oddechnu, tvrdí Hrouda

Při nominaci Anděla koaliční zastupitel Radek Flachs (ANO) řekl, že je s ostatními zastupiteli podepsanými pod koaliční smlouvou přesvědčen, že Anděl je člověk, který město provede složitým obdobím. Následně Hrouda navrhl na post primátora zastupitele Poštu. „Jsem velmi překvapen a zároveň poctěn, že zazněl návrh mé osoby,“ reagoval Pošta s tím, že vzhledem k tomu, že je podepsaný pod koaliční smlouvou, kandidaturu nepřijímá.

Hrouda v zastupitelstvu zůstane, chce se ale věnovat rodině, koníčkům a svým firmám. „Jedna věc, že je mi to líto kvůli městu, protože opravdu odborníci do vedení města se nedostali. Za druhé lidsky já osobně si oddechnu,“ tvrdí.

Komunální volby v Děčíně v roce 2018 vyhrálo ANO, získalo devět mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila Volba pro Děčín se čtyřmi mandáty. Třetí Náš Děčín má čtyři zastupitele. Piráti, Změna pro Děčín, ODS a KSČM mají po dvou mandátech, ČSSD a SPD jednoho zastupitele.

Zastupitelé ve čtvrtek také uctili minutou ticha památku nedávno zesnulého opozičního zastupitele Jaroslava Horáka (KSČM).