Chomutov povede vítězné ANO s hnutím Nový Sever. Primátorem bude i nadále Hrabáč

V Chomutově se ve čtvrtek na koalici domluvilo vítězné hnutí ANO s Novým Severem. Primátorem zůstane Marek Hrabáč (ANO). V zastupitelstvu, které má 35 členů, budou mít subjekty 18 hlasů, tedy těsnou většinu. V minulém volebním období byla součástí koalice ANO a Nový Sever ještě KSČM. Ustavující zastupitelstvo se bude konat 24. října.

„Primátor a dva náměstci zůstanou v původním složení. David Dinda (Nový Sever) jako první náměstek a Milan März (Nový Sever) jako druhý náměstek,“ sdělil Hrabáč. Doplnil, že při starém zůstane i rozdělení kompetencí a stávající radní z obou hnutí budou zřejmě i nadále v radě. Hrabáč dodal, že koalice naváže na už rozdělané projekty.

Volby v Chomutově vyhrálo ANO, které získalo 13 mandátů. Druhé skončilo hnutí PRO Chomutov se šesti mandáty. Třetí SPD získala pět křesel. Čtvrtý Nový Sever má rovněž pět mandátů, a dva zastupitele bude mít STAN. V zastupitelstvu ještě usednou dva komunisté a dva členové Chomutovské koalice. Voleb se zúčastnilo 31,43 procenta voličů.

ANO v Chomutově posílilo

ANO získalo v letošních volbách o tři mandáty více než v roce 2018, tehdy získalo deset křesel. Druhý PRO Chomutov měl devět mandátů. Koalici vytvořilo ANO v čele s Hrabáčem, který je primátorem od roku 2016, s Novým Severem a KSČM, s nimiž vládlo už v předchozím volebním období. Koalice měla v zastupitelstvu o 35 členech většinu 20 hlasů.

Do zastupitelstva se před čtyřmi lety po pauze vrátili občanští demokraté, v opozici skončila ČSSD a SPD. Volby napadlo po hlasování hnutí PRO Zdraví a Sport. Těsně před vyhlášením rozsudku krajským soudem svou stížnost stáhlo. Kvůli kupčení s hlasy se opakovaly řádné volby z roku 2014 v roce 2015. Volební účast v Chomutově před čtyřmi roky činila 30,50 procenta voličů.