Část sudů se styrenem zatím zůstane na skládce Celio. Ministerstvo zamítlo odvolání Litvínova

Sudy v Celiu zůstanou (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání města Litvínov proti rozhodnutí ponechat část sudů se styrenovými smolami na skládce Celio. Odvolání podalo město v lednu, starostka Kamila Bláhová (ANO) tehdy argumentovala tím, že jde v podstatě o legalizaci protiprávního jednání, protože nebezpečná látka se dostala na skládku při trestné činnosti. Zástupci města navíc podle ní nebyli přizváni jako účastníci řízení.

S plánem likvidace odpadu souhlasila nejprve Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a později doplněnou projektovou dokumentaci schválil krajský úřad. Mluvčí kraje Magdalena Fraňková už dříve řekla, že projektová dokumentace popisuje odsunutí sudů se styrenovými smolami ze skládky nebezpečného odpadu a nakládání s nimi tak, aby se co nejvíce snížilo riziko ohrožení životního prostředí a zdraví obyvatel.

Dokumentace počítá s tím, že styrenové smoly pracovníci skládky postupně odeberou ze současného místa uložení a uskladní do vybudovaných zabezpečených kójí na vyčleněném místě skládky. Sudy rozdělí do tří kategorií podle míry polymerizace (tekutosti) jejich styrenového obsahu. 

Starostka Litvínova to ale odmítla a město podalo odvolání. To ministerstvo zamítlo. Už dříve Bláhová sdělila, že Litvínov bude usilovat všemi dostupnými prostředky o to, aby styren ze skládky zmizel, nevyloučila ani podání žaloby. 

Starostka kritizovala i to, že rozhodnutí dostala radnice 21. prosince 2022, zákonná lhůta, kdy se mohla vyjádřit, skončila 5. ledna 2023. „Bylo to organizačně náročné, abychom všechny informace stačili prostudovat a v zákonné lhůtě, i když jsme nebyli označeni jako účastníci řízení, odeslat,“ uvedla.

Kraj otočil

Ústecký kraj v pondělí 20. února svůj názor změnil a vyjádřil nesouhlas s ponecháním odpadu na skládce. Hejtmana Jana Schillera (ANO) pověřili krajští zastupitelé zasláním nesouhlasného stanoviska ministerstvu financí spolu s požadavkem bezpečného odstranění styrenu. 

„Nejsme a nikdy nebudeme odpadištěm České republiky,“ řekl hejtman. Odpad vznikl mimo Ústecký kraj, a v takovém případě zastupitelé požadují, aby tyto odpady byly z lokality odebrány a bezpečně odstraněny na místě, které je k tomu technicky způsobilé.

„Žádáme ministerstvo financí jako zadavatele veřejné zakázky, která skončila právě tímto pro nás nepřijatelným výsledkem, aby se o takové řešení účinně zasadilo a nezříkalo se odpovědnosti za vzniklou situaci,“ uvedli zastupitelé v přijatém usnesení.

Resort ale uvedl, že zatím žádnou stížnost Ústeckého kraje nedostal. „Obecně k problematice nakládání se styrenovými sudy na skládce Celio ministerstvo financí uvádí, že činnosti, které jsou předmětem nesouhlasu Ústeckého kraje, nařídil Krajský úřad Ústeckého kraje svým rozhodnutím. Ministerstvo přitom nemá možnost toto rozhodnutí měnit, neboť nedisponujeme kompetencí schvalovat či nařizovat způsob, jakým má být s odpady na skládce Celio nakládáno,“ sdělilo ministerstvo.

Nesouhlasné stanovisko přijali minulý týden i zastupitelé v Mostě. „Občané na Mostecku nemají dobrý pocit z toho, že mají ve své blízkosti nebezpečný odpad,“ řekl v pondělí primátor a krajský zastupitel Marek Hrvol (ProMOST).  

Sudy jsou pod neustálým dohledem

Sudy objevili na skládce na Mostecku inspektoři předloni v létě. Od té doby pravidelně kontrolují jejich stav. V srpnu 2021 Česká inspekce životního prostředí provoz skládky Celio omezila. Od té doby platí zákaz příjmu veškerých odpadů a zákaz manipulace s uloženými odpady v sektorech skládky nebezpečného odpadu, kde sudy se styrenovými smolami jsou. 

Styreny se na Celio dostaly z prostoru Kaučuku Kralupy z Nelahozevsi. Ministerstvo financí na likvidaci styrenu vypsalo zakázku, kterou získala firma Aquatest. Nabídla tehdy nejnižší cenu, zavázala se, že odpad odborně a ekologicky zlikviduje. Sudy však podle zjištění úřadů skončily na skládce, aniž se upravovaly a evidovaly.

Stíhání v této souvislosti vyšetřovatelé vedou pro trestné činy obecného ohrožení, podvodu, poškození a ohrožení životního prostředí a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.