Zabezpečení toxického odpadu na skládce u Mostu. Sudy skončí v betonovém sarkofágu

Události: Sudy s nebezpečnými chemikáliemi na skládce u Mostu (zdroj: ČT24)

Na skládce u Mostu začaly první přípravy na otevření tisíců zrezavělých sudů s nebezpečnými chemikáliemi. Kdyby začaly hořet, pro lidi v okolí by to znamenalo ohrožení života. Úředníci s majitelem skládky Celio ladili postup měsíce, teď vydají rozhodnutí. Sudy tam ale vůbec neměly být. V kauze padlo devět obvinění, bývalý ředitel prostoru už byl i odsouzen.

Na místě, kam rok nikdo nesměl, je asi devět tisíc sudů se styrenovými smolami. Vedle nich nebezpečnou skládku čistí, potřebují tam vytvořit místo.

„V tělese skládky bude vystaveno speciální zařízení. Bude to spodní část betonového sarkofágu,“ vysvětluje ředitel pro strategický rozvoj společnosti Celio Karel Šašek. Do něj by měli sudy schovat. Ještě před tím by ale pracovníci ve speciálních oblecích měli všechny otevřít a zjistit, zda látka v nich je tekutá. Pak bude možné ji zlikvidovat.

Pracoviště bude zabezpečeno proti vstupu nepovolaných osob a nebude tam povoleno jíst, pít a kouřit.  Zatím leží sudy pod hromadou odpadu, nově obehnané plotem a hlídané policejními kamerami.

Část chemikálií převezli ze skládky v Nelahozevsi. Ta vznikla v sedmdesátých letech a bylo tam uloženo 23 tisíc sudů. Zatímco v Nelahozevsi na řešení čekají, v Mostě jsou úředníci před finálním rozhodnutím.

„Máme k dispozici podklady od všech potřebných úřadů. Můžeme vydat rozhodnutí v průběhu příštího týdne,“ říká k tomu mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdaléna Fraňková. 

Pozitivně situaci vnímá i Šašek. „Z nahlédnutí do spisu mohu nabýt optimistické nálady, že projekt, který jsme předložili, hlavně jeho úpravu, bude schválený,“ dodal.

Majitel skládky tvrdí, že když ji kupoval, o sudech nevěděl. Sarkofág ho přijde na desítky milionů korun. V minulosti na skládce opakovaně hořelo a lidé v okolí tak z nebezpečných sudů mají obavy. Otevírání sudů a jejich přemisťování by mělo trvat rok.