Na skládce u Mostu jsou tuny nebezpečného odpadu. Úředníci řeší, co s ním

Události: Co s nebezpečným odpadem (zdroj: ČT24)

Na skládce Celio u Mostu se nachází tuny nebezpečné látky a otázkou zůstává, co se s ní bude dít dále. Majitel má už rozbor, z nějž plyne, že odvoz většiny materiálu by byl složitý. Rozhodnutí je tak na úřednících. V případě požáru by se lidé z okolí dostali do ohrožení života. Za nedovolené ukládání chemikálií obvinili policisté manažery dvou firem.

Sudy se styrenovými smolami jsou uvnitř hromady odpadu. Místo hlídá neustále policie a termokamery.

Sudy jsou zrezivělé a látka uvnitř má být podle analýzy často víc lepivá a mazlavá než tekutá. Její zpracování například do vhodných obalů pro spalovnu je tak v současné době prakticky nemožné. Odborníci provedli také několik pokusů s negativním výsledkem. 

„Expertní tým provedl posouzení čtyř variant, kdy nejprve navrhl různá hodnoticí kritéria, jak z pohledu ekologického, tak ekonomického,“ říká ředitel pro strategický rozvoj firmy Celio Karel Šašek. 

Návrh dostali úředníci

Řeší se i možnost, že by se sudy zavřely do speciálních sarkofágů. Experti navíc odhadují, že v každém pátém je chemikálie stále tekutá a dala by se přelít a postupně odvézt. Návrh už dostali úředníci. „V tuto chvíli se s tím úředníci odboru životního prostředí a zemědělství seznamují,“ podotýká mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf. 

Majitel skládky řekl, že vůbec neměl tušení, že tam nebezpečné látky leží. Sudy s hořlavou chemikálií se měly dostat na skládku před třemi lety, kdy mu ještě firma nepatřila. Sanace bude podle hrubých odhadů stát až desítky milionů korun. 

Část skládky je uzavřená, ale ve zbytku areálu se pracuje. Sváží sem odpad z okolních měst. Vzniká tu třeba speciální drť pro spalování.