První trest v kauze Celio: Bývalý ředitel skládky dostal podmínku a musí zaplatit milion korun

V kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku padl první trest. Bývalý ředitel skládky René Konečný uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kterou nyní schválil pražský městský soud. Případ se týká státní zakázky na uložení nebezpečného odpadu, ve kterém policie v lednu začala stíhat devět lidí a dvě právnické firmy. Konečný dostal tři roky vězení s pětiletým odkladem a musí zaplatit jeden milion korun.

„Obviněný se odsuzuje k odnětí svobody v trvaní tří let. Výkon trestu se podmíněně odkládá na zkušební dobu pěti let. Výše peněžitého trestu činí jeden milion korun,“ stojí v rozhodnutí soudu, který má Česká televize k dispozici. Konečný má také na deset let zákaz činnosti v oblasti nakládání s odpady.

Bývalý ředitel skládky Celio René Konečný byl jedním z devíti lidí, které v lednu začala policie v případu stíhat. Šest z nich poslal soud na začátku roku do vazby, jako prvního právě Konečného. Server Seznam Zprávy následně v dubnu s odkazem na advokáta jedné ze dvou obviněných firem napsal, že se Konečný rozhodl s policií spolupracovat. Dohodu o vině a trestu, kterou nyní soud potvrdil, se státním zástupcem uzavřel na konci srpna.

V kauze jde o uložení vysoce nebezpečného odpadu na skládce firmy Celio v Litvínově. Česká inspekce životního prostředí na místě loni v létě našla sudy s vysoce hořlavými styreny, které tam byly převezeny z prostor Kaučuku Kralupy v Nelahozevsi. Ministerstvo financí na likvidaci styrenu vypsalo zakázku, kterou získala firma Aquatest. Podle serveru Seznam Zprávy nabídla nejnižší cenu a zavázala se, že odpad odborně a ekologicky zlikviduje.

Sudy však firma podle policistů odvezla na skládku, aniž by je upravila nebo evidovala. Následně na ně údajně navezla jiný odpad, aby je nebylo možné odhalit. Vše pak firma měla krýt fiktivními doklady o řádné likvidaci, které podle policejního usnesení vystavoval právě tehdejší ředitel skládky Konečný. Podle policistů ministerstvo vyplatilo firmě Aquatest přes 3,7 milionu korun, celkově ale skupina chtěla podle serveru od resortu získat přes 10,2 milionu korun.

Podle závěrů policie popsaných v obvinění je autorem plánu podnikatel Daniel Kraft, který je proto hlavním obviněným. V době, kdy byly činy podle policistů spáchány, byl členem představenstva v Aquatestu a také členem představenstva ve firmě Celio. Po obvinění byl z orgánů obou společností odvolán.

Společnost Celio na začátku srpna předložila Ústeckému kraji návrh, jak by mohla postupovat při likvidaci sudů s nebezpečným styrenem. Krajský úřad dokumenty předal inspekci životního prostředí. Podle serveru e-mostecko.cz ale inspekce s návrhem nesouhlasí a společnost Celio musí do konce října plán doplnit.