Ranní ledovku vystřídají teploty blížící se deseti stupňům. Druhá polovina týdne bude už chladnější

Události: Ledovka a tání (zdroj: ČT24)

Nový týden přinese ve své první polovině teploty, které dají vzpomenout spíše na teplý listopad než na mrazivý začátek prosince, denní maxima se přiblíží až k deseti stupňům. Čtvrtek a pátek budou však již výrazně chladnější. Chladněji bude celý týden i na horách, nehrozí tedy, že by sněhová pokrývka zmizela.

Do devíti hodin dopoledne platila na jihu Moravy i v západní části Olomouckého a Moravskoslezského kraje výstraha na ledovku. Vážné komplikace ale nezpůsobila. Dopravní nehody, které se staly, měly mírné následky a často ani nesouvisely se sjízdností silnic, například se nedaleko Slavkova střetlo auto se srnou.

V Jihomoravském kraji ale byly některé silnice ráno opravdu špatně sjízdné. Organizátor veřejné dopravy v regionu informoval ráno o zpoždění autobusových spojů obvykle mezi pěti a patnácti minutami. Do obcí Kubšice na Znojemsku a Šumice, Zhoř a Biskoupky na Brněnsku autobusy kvůli nesjízdným silnicím nezajížděly. Po deváté hodině však již takové problémy nebyly a případná zpoždění souvisela spíše se silným provozem než se špatnou sjízdností silnic.

Počasí zkomplikovalo dopravu také v Ústeckém kraji, kde se tvořilo náledí a místy námraza. Policie eviduje přes šedesát nehod, záchranáři po nich ošetřili 29 zraněných lidí. „Jednalo se o lehká až středně vážná zranění,“ upřesnil mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník.

Ledovka se může vytvářet při dešti, který dopadá na promrzlý povrch, kde se z něj vytváří vrstva ledu. Je k tomu potřeba teplota kolem nuly a srážky. Ty na východě Česka prakticky ustaly již kolem šesté ráno, přičemž předtím neměly charakter mrznoucího déště. „Mrznoucí srážky nikde neregistrujeme, nicméně déšť, který vypadává, může na podchlazeném povrchu namrzat,“ shrnula meteoroložka ČT Jarina Sochorová.

Kromě varování před ledovkou avizoval Český hydrometeorologický ústav i riziko, že se kvůli tání sněhu zvýší hladiny vodních toků na Liberecku na první povodňový stupeň. To se zatím nestalo. Například hladina Lužické Nisy v Liberci sice v noci mírně stoupla, ale podstatně méně, než naznačoval model hydrologů.

Že taje, je však nesporné. Teploty se již o víkendu většinou dostaly z mrazivých hodnot z předchozích dnů nad nulu a v pondělí vystoupají na 5 až 9 stupňů Celsia, i když na Moravě by místy mohlo být jen kolem 3 stupňů. Mírně nad nulou bude i v tisíci metrech na horách. V dalších dvou dnech budou denní maxima podobná.

V centru Prahy například sníh o víkendu zmizel. Za týden roztálo přes deset centimetrů. Meteorologická stanice ve Kbelích na severu města evidovala minulé pondělí osmnácticentimetrovou vrstvu sněhu, ve středu ještě patnácticentimetrovou. Ve čtvrtek sněhu výrazně ubylo a v neděli zbývaly už jen čtyři centimetry. „Dnes (v pondělí) nad ránem tam skoro nic nebude,“ doplnila Sochorová. Na horách není však obleva tak zřejmá. Sněhu přes víkend většinou neubylo, na některých místech přibylo, například na Klínovci bylo v neděli o sedm centimetrů více než v pátek.

Ani v nižších polohách nevydrží poměrně teplé počasí dlouho. Po první polovině týdne s nejvyššími teplotami většinou nad 5 stupňů Celsia by měla přijít studená fronta. Ve čtvrtek se ochladí na 2 až 6 stupňů, v pátek až k nule. O víkendu ale přijde zase mírný vzestup teplot.

Na horách by ale měl sníh zůstat. Výška, nad kterou bude v případě srážek sněžit, se většinu týdne bude pohybovat kolem 700 až 800 metrů, jen ve středu hrozí, že i na hřebenech nejvyšších hor bude těsně nad nulou a mohlo by pršet. „Ale sněhu je tam hodně. Kvalita se může zhrošit, může ho trochu ubýt, ale tím, že se ve čtvrtek opět vrátí sněhové vločky, lze počítat s tím, že sněhu bude na horách pořád dost,“ uzavřela meteoroložka.