Příští týden bude hodně horký, čtyřicítky ale nejspíš nepřinese

Letošní léto je v Česku ve znamení nadprůměrně vysokých teplot. Občas se sice objeví dny s teplotou pod dlouhodobým normálem, jednoznačně ale převažují dny teplejší. Červen jako celek za republiku skončil na sedmém místě od roku 1961. A teplejší než obvykle budou i dny následující, kdy teploty na většině území překonají tropickou třicítku.

Srpen se za normálních okolností teplotami nad třicet stupňů už nepyšní. Vezmeme-li v úvahu starší čtyřicetiletí 1961–2000, které se zpracovávalo v Atlase podnebí Česka, pak průměrná srpnová maxima se pohybovala v nižších polohách, většinou mezi 23 a 26 stupni.

Jde ale o průměr za celý měsíc, přičemž vzhledem k postupnému poklesu teplot během měsíce směrem k podzimu jsou maxima na začátku srpna poněkud vyšší, koncem naopak poněkud nižší než tyto průměrné hodnoty. Od roku 2000 navíc došlo v souvislosti s – do značné míry lidskou činností způsobenou – změnou klimatu k mírnému oteplení, a to zhruba o jeden až dva stupně.

Průměr denních maxim za srpen v období 1961–2000
Zdroj: Atlas podnebí Česka, 2007

Po čtvrtečním přechodu studené fronty se k nám od západu rozšiřuje tlaková výše a do Česka začne postupně proudit teplý až velmi teplý vzduch od jihozápadu. Víkendová maxima tak budou – kromě vyšších a horských poloh – většinou letní, mezi 25 a 30 stupni. Zejména na jižní Moravě počítejme i s tropickými dny s odpoledními teplotami nad třicítkou. Víkend tedy bude nadprůměrně teplý.

Pětatřicet, osmatřicet, nebo čtyřicet?

A ještě teplejší bude první polovina příštího pracovního týdne. Příliv teplého vzduchu totiž bude zesilovat a vyvrcholí před zvlněnou studenou frontou, která by měla přecházet během středy, na východě bude její vliv patrný nejspíš ještě i ve čtvrtek. Začátek příštího týdne tedy bude na řadě míst Česka tropický. Zejména na jižní Moravě by v úterý, případně i ve středu mohla maxima vyšplhat až k 35 stupňům Celsia. Je ale pravda, že v minulých dnech byly i v oficiálních předpovědích z ČHMÚ teploty o něco vyšší – až 38 stupňů. A některé aplikace založené na výstupech vybraného předpovědního modelu mohly udávat i čtyřicetistupňová vedra.

To už jsou teploty, které se blíží absolutnímu českému maximu 40,4 stupně Celsia naměřenému v Dobřichovicích 20. srpna 2012. Proto takové údaje vcelku pochopitelně vzbudily poměrně širokou odezvu v médiích i na sociálních sítích, často s poněkud zavádějícími titulky. Když pak došlo k určitému snížení očekávaných maxim, obešlo se to bez většího ohlasu.

Zde je vhodné připomenout, že předpověď počasí na více než pět až šest dnů dopředu bývá v podmínkách České republiky zatížena už poměrně velkou nejistotou, a měli bychom ji brát jako trend, nikoliv spoléhat na přesné a konkrétní hodnoty v ní obsažené. Meteorologové se sice snaží s touto nejistotou popasovat, jak mohou a co jim současné možnosti prognóz včetně pravděpodobnostních předpovědí umožňují. Někdy se ale prostě vývoj počasí ubírá poněkud jiným směrem. Atmosféra je totiž chaotický systém a předpovědět její chování na delší dobu dopředu na sto procent není možné. Přesto je užitečné pro řadu činností znát alespoň trend, s jakým počítat a na co se připravit.

Pokud vyjdou současné prognózy, pak by se úterní maxima od předvčerejší předpovědi lišila asi o tři až čtyři stupně směrem dolů, což při šesti až sedmidenní předpovědi z meteorologického pohledu vlastně není až tak dramatická chyba. Ale na druhou stranu je důležitá i jistá psychologická stránka věci – u takto extrémních hodnot je veřejnost vnímavější na změny v předpovědi než třeba v situaci, kdy by místo 23 stupňů bylo 26 stupňů. Proto je dobré u těchto mimořádných situací častěji zdůrazňovat i případnou nejistotu daného scénáře vývoje počasí.

Ať už ale nakonec příští týden naměříme 35 nebo 36 stupňů Celsia, je jisté, že nás čekají nadprůměrně teplé dny – a pro většinu lidí je určitě snesitelnější takováto teplota než oněch 38 stupňů nebo ještě vyšší maxima.