Od začátku meteorologického jara prší v Česku jenom výjimečně a výrazně se to nezlepší

Od začátku března počasí ve střední Evropě s malými přestávkami ovlivňují tlakové výše. To je hlavní důvod, proč v Česku až na ojedinělé výjimky neprší, a půda se tak stále víc vysušuje. Při slunečných dnech, kdy registrujeme poměrně velké rozdíly mezi ranní a odpolední teplotou, byla další komplikací pro jarní přírodu i velmi nízká vzdušná vlhkost.

Vzdušná vlhkost v řadě případů klesla až na deset procent a jediným pozitivem bylo, že se netvořila při mrazivých nocích námraza a okna aut nebylo po ránu potřeba oškrábat. Takto nízké hodnoty vlhkosti vzduchu jsme zaznamenali naposledy v srpnu 2012 a lokálně i v březnu a dubnu 2020.

Velmi nízká vlhkost vzduchu
Zdroj: ČT24

Nebývale brzo se tak v Česku potýkáme se suchem. Přibližně na pětině až čtvrtině našeho území už klesla vlhkost ve svrchní vrstvě půdy pod deset procent. Situaci mírně zlepšil déšť, který se v noci na středu objevil v celém Česku. Nejvíc vody napršelo v Orlických horách, Jeseníkách a Králickém Sněžníku. Přes deset litrů vody na čtvereční metr pak spadlo z oblohy i na Šumavě nebo v centru Prahy.

Sucho v Česku
Zdroj: ČT24

Předpověď počasí pro nadcházející dny není z hlediska srážek příznivá. Nepočítá totiž s žádným významným deštěm ani přeháňkami a půda v české krajině se tak bude dál vysušovat. Jedině na horách by mělo být vody dost, protože bude odtávat sníh. Nejvíc vody si drží ve sněhu Krkonoše a Jizerské hory. Tam by voda uložená ve sněhu naplnila z velké části přehradní nádrž Slapy.

Zásoby vody ve sněhu
Zdroj: ČT24

Už v závěru tohoto týdne bude středoevropské počasí zase ovlivňovat poměrně mohutná tlaková výše se středem zprvu nad Severním mořem a následně nad jihem Skandinávie a Pobaltím. Kolem ní bude nad naše území přechodně proudit chladný a sušší vzduch od východu a situace z minulého víkendu se tak zopakuje.

Vývoj sucha
Zdroj: ČT24

V sobotu i v neděli bude na obloze většinou jasno až polojasno. V sobotu se při zvětšené oblačnosti může objevit slabá přeháňka hlavně na západě a severozápadě Čech. Množství vody ale bude jenom zanedbatelné a sucho se bude dál prohlubovat. Ranní teplota zase spadne pod nulu, a to až k až k minus 5 °C. Odpolední teploty se v chladném východním proudění nedostanou nad 10 stupňů C.

Dlouhodobá předpověď
Zdroj: ČT24

Chladná rána, teplé dny

V následujícím týdnu se ale bude oteplovat. Rána ovšem zůstanou pořád mrazivá. Modrou oblohu bez jediného mraku doplní na začátku týdne odpolední teploty mezi 11 a 15 stupni. V polovině týdne už budou maxima mířit k 18 stupňům, v nejteplejších oblastech Česka se tak můžeme dočkat i první dvacítky letošního jara.

Kolik napršelo
Zdroj: ČT24

Podle dlouhodobého výhledu bude období až do 10. dubna jako celek teplotně i srážkově průměrné. Až na přelomu března a dubna začne pravděpodobně častěji pršet a první dekáda dubna bude mít při porovnání s dlouhodobým průměrem teploty nižší, než je obvyklé.

Při slunečném počasí s minimem srážek už alergici pociťují první potíže. Může za ně především pyl olše, který je v těchto dnech dominantním alergenem. Pylová zrna břízy, která je nejsilnějším alergenem jara, se začnou do ovzduší uvolňovat na konci března, nejpozději na začátku dubna.

Výhled na víkend
Zdroj: ČT24