Bouřky Česko zasypaly kroupami

Reportáž: Bouřky nad Českem rozsypaly kroupy a vyplavily sklepy (zdroj: ČT24)

Po téměř tropickém víkendu dorazily do Česka lijáky s krupobitím. Meteorologové varují před přívalovým deštěm a silným větrem, lidé by si měli mimo jiné zajistit sklepy a zahradní nábytek. Například v Hořovicích na Berounsku kroupy vytvořily závěje a voda zatopila sklepy jedenácti domů. Hasiči tam museli odstraňovat několik popadaných stromů.

Hasiči ve středních Čechách v pondělí odpoledne vyjížděli právě k zatopeným sklepům a stromům, které spadly na silnici. Bouřky doprovázené mnohdy i krupobitím se přesouvaly směrem od Stochova, Lán, Kladna k Hostivici. 

Hasiči ve Středočeském kraji nakonec vyjížděli na víc než stovku míst; v Kladně padaly centimetrové kroupy, bouřka navíc zlomila strom, který bránil dopravě, a policie musela provoz usměrňovat. V Komárově na Berounsku si podle serveru iDnes.cz dokonce na odstranění krup vyžádali silničáře s pluhem, závěje z krup se vytvářely i v Hořovicích. Krupobití zaznamenali také na jihozápadě republiky, zejména na Prachaticku a Strakonicku.

Krupobití v Hořovicích
Zdroj: Jan Vodouch Voda/Facebook Počasí ČT

V Praze se kvůli průtrži mračen dostaly do potíží tramvaje a na dvou místech byl na několik minut přerušený provoz. „V úseku Štěpánská až Karlovo náměstí a náměstí Bratří Synků až Nuselská radnice došlo k technické závadě výhybky,“ referoval mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

V Ústeckém kraji po bouřkách čerpali vodu ze sklepů, nejvíce na Litoměřicku. Přívalové deště také zaplavily některé silnice; v lokální záplavě uvízlo vozidlo pod hradem Střekov v Ústí nad Labem. Neprůjezdný byl viadukt pod železničním mostem v Děčíně.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silnými bouřkami platí do úterní šesté hodiny ráno, a to pro Prahu a kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský Jihočeský, Liberecký, Ústecký a Vysočina.  

iReportér: Krupobití na západě Čech (zdroj: ČT24)

Krupobití na západě Čech ukazují záběry iReportérky Adriany Nové. Bouřky ze Šumavy dostihly i Plzeň. Přívalový déšť přinesl zhruba pětimilimetrové kroupy.

Vítr bude k večeru slábnout. V noci z pondělí na úterý bude nejspíš oblačno, na většině území ale déšť nebo slabé přeháňky vytrvají. Nejnižší teploty se budou pohybovat kolem 15 až 11 stupni.

iReportérka Petra Vostatková: Krupobití ve Veselí nad Lužnicí (zdroj: ČT24)

V úterý přes den zůstane slunce nadále za mraky, bude oblačno až zataženo s občasnými přeháňkami. Nejvyšší teploty se očekávají mezi 18 a 22 stupni Celsia. Středeční počasí se příliš lišit nebude, ráno dokonce s ojedinělým výskytem mlhy. Ve druhé půlce týdne se opět oteplí. Víkendové teploty podle předpovědí vyšplhají k pětadvacítce.

Milevsko v 15.40 hod
Zdroj: Jana Kubínová/Facebook Počasí ČT