SOUHRN: Zásadní události pondělí 22. července

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí tohoto dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem.

Významní představitelé Demokratické strany podpořili Harrisovou v kandidatuře

Přední zástupci Demokratické strany už podpořili kandidaturu americké viceprezidentky Kamaly Harrisové a její nominaci před srpnovým stranickým sjezdem. Jsou mezi nimi například guvernér Kalifornie Gavin Newsom, ministr dopravy Pete Buttigieg či exprezident Bill Clinton a jeho manželka, bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Reagovali tak na nedělní oznámení prezidenta Joea Bidena, že se rozhodl přestat usilovat o další funkční období. Harrisová má také již pod kontrolou peníze vybrané dříve na Bidenovu kampaň.


Šéfka Tajné služby USA vypovídala v souvislosti s atentátem na Trumpa

Ředitelka Tajné služby USA Kimberly Cheatleová před dozorčím výborem Sněmovny reprezentantů v souvislosti s atentátem na exprezidenta Donalda Trumpa přiznala, že 13. července došlo k největšímu selhání její agentury za desetiletí. Cheatleová čelí výzvám k rezignaci poté, co na republikánského prezidentského kandidáta v Pensylvánii zaútočil střelec. Slíbila, že nenechá „kámen na kameni“ a zjistí, kde se stala chyba.


Maďarsko a Slovensko vyzvaly EK, aby řešila zastavení tranzitu ropy

Budapešť a Bratislava narychlo hledají alternativní dodavatele „černého zlata“ poté, co Ukrajina zpřísnila sankce vůči ruskému Lukoilu a zakázala tranzit ropy přes své území. Podle expertů hrozí problémy zejména v Maďarsku, kde může v příštích týdnech dojít k rychlému růstu cen i blackoutům. Maďarsko a Slovensko vyzvaly Evropskou komisi, aby řešila rozhodnutí Ukrajiny zastavit tranzit ropy.


Ruský soud poslal do vězení novinářku Kurmaševovou

Ruský soud poslal na 6,5 roku do vězení rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, která dříve žila v Česku. Uznal ji vinnou z šíření tvrzení, která ruské úřady nazývají „lživými informacemi o ruské armádě“. Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) ujistil, že tuzemská diplomacie bude pokračovat v boji za propuštění novinářky a za spravedlnost pro další politické vězně.


Móda vznikla před 40 tisíci lety na Sibiři, naznačuje studie

Kdy vznikla móda? Na tuto otázku se pokusil odpovědět tým archeologů a antropologů. Dospěli k tomu, že nástup módy je spojený s jehlami, které měly ouško na snadné provléknutí šlach či nití.