Začala globální show Eurovize. Češka Martina Bárta se do finále neprozpívala

Česko na Eurovizi reprezentuje Martina Bárta (zdroj: ČT24)

Česká zpěvačka Martina Bárta v úterý večer vystoupila s baladickou písní My Turn v prvním semifinále písňové soutěže Eurovize, Eurovision Song Contest, která se letos konala v Kyjevě. Do finálové desítky se ale neprobojovala.

Druhé semifinále uvede Česká televize ve čtvrtek 11. května, finále pak odvysílá v sobotu 13. května. 

První semifinále Eurovize

„Opravdu hrozně moc si toho vážím, beru to jako takové poslání posunout Českou republiku v této soutěži zase o kousek dál,“ říká Martina Bárta. Na soutěžním večeru zazpívala píseň nazvanou My Turn. „Vypráví o tom, že bychom všichni měli mít otevřené oči a dívat se kolem sebe, abychom byli připraveni pomoct někomu ve své blízkosti.“

Autorem soutěžní písně My Turn je britský skladatel Kyler Niko, který uspěl v konkurenci několika stovek skladeb, z nichž zhruba padesát pocházelo od českých autorů. V Kyjevě s devětadvacetiletou Bártou vystoupili sboristé Štěpán Janoušek, Veronika Vítová, Marta Kloučková a Michal Strnad, členové vokálního sextetu Skety.

Martina Bárta studovala klasickou hudbu, prošla folkovými soubory nebo funky kapelou Top Dream Company, hrála také v Prague Film Orchestra.

Globální událost

Soutěž, která patří k nejdéle běžícím televizním pořadům, je nejsledovanější nesportovní událostí na světě. Evropské zpěváky sledují diváci na obou amerických kontinentech nebo v Austrálii. Přímo v kyjevské hale bude soutěž sledovat devět a půl tisíce diváků, další stamiliony u televizních obrazovek. Loňské finále vidělo 350 milionů lidí.

Česká republika se Eurovision Song Contest soutěže zatím zúčastnila pětkrát. Nejdále se loni dostala Gabriela Gunčíková, která se probojovala se skladbou I Stand do velkého finále, ve kterém skončila předposlední.

Ukrajinská tajná služba zakázala vstup ruské zpěvačce

Letošní soutěž se uskuteční bez zástupců Ruska. Ukrajinská tajná služba zakázala vstup do země ruské zpěvačce Juliji Samojlovové kvůli návštěvě anektovaného Krymu. Ruská státní televize Pervyj kanal proto nebude vysílat letošní soutěž. Evropská vysílací unie (EBU) tak údajně přijde přinejmenším o deset milionů ruských diváků.

Po marných snahách přesvědčit Ukrajinu, aby zrušila Samojlovové zákaz vstupu do země, EBU navrhla, aby ruská televize buď vyměnila interpretku, anebo aby se zpěvačka zúčastnila soutěže formou přímého přenosu z Moskvy. Obě varianty však ruská televize odmítla.