Ruská zpěvačka Samojlovová vystoupí místo Eurovize na Krymu

Julija Samojlovová, ruská zpěvačka, které Ukrajina zakázala účast v hudební soutěži Eurovize v Kyjevě, vystoupí místo toho v Sevastopolu na Krymu. Informovala o tom agentura TASS. Podle Kyjeva Samojlovová porušila ukrajinské zákony, když v roce 2015 navštívila anektovaný Krym bez ukrajinského souhlasu. Zákaz pro vstup na území země platí tři roky.

Starosta Sevastopolu Dmitrij Ovsjannikov Samojlovovou do města pozval, když Rusko oznámilo, že jiného interpreta na Eurovizi nevyšle. Zpěvačka tak ve městě zazpívá na koncertě 9. května, kdy Rusové slaví výročí konce druhé světové války. Ve stejný den se v Kyjevě koná první semifinále soutěže.

Podle Ovsjannikova jsou politické zásahy do akcí, které mají sjednotit talentované lidi, nepřípustné. Samojlovová je prý příkladem pravé patriotky a duchovně silného člověka.

Ruská státní televize Pervyj kanal už oznámila, že zpěvačka bude Rusko na Eurovizi zastupovat příští rok. Pořadatelé soutěže se spor snažili vyřešit tím, že televizi nabídli, aby Samojlovová vystoupila v přímém přenosu prostřednictvím satelitu. Televizní kanál to však odmítl.

Letošního ročníku Eurovize, který hostí Ukrajina, se mají zúčastnit zpěváci ze 43 zemí včetně Česka.